Moise si ideologia puterii – 4

124 comments

Skip to comment form

    • fratiijderi on 21/07/2017 at 10:19 am

    Câteva observații:

    @ Florin Lăiu

    – o abstracție este ceva abstras din experiența empirică; ceva seamănă cu cerul, altceva cu frunzele, altceva cu sângele; abstrag, într-o primă mișcare, albastrul, verdele, roșul; apoi abstrag noțiunea de culoare; mănânc un măr și încă mi-e foame, mai mănânc unul și îmi e mai puțin foame, apoi mai mănânc unul și sunt sătul; abstrag ideea de cantitate, apoi abstrag ideea de număr, de exemplu; ideea de societate nu am cum și de unde s-o abstrag, nu există nicio experiență care să-mi sugereze ceva de tipul societății; am contact empiric cu oameni, cu familii, cu așezări, dar niciodată cu vreo societate; singurul lucru empiric din care poate fi văzut este ierarhia sau stăpânirea, dar asta presupune mereu o putere violentă care stăpânește pe alții și o structură de clerici (fie preoți stricto sensu, fie dascăli, fie funcționari) care se asigură apoi că generația a doua este crescută în spiritul obedienței, al servituții voluntare, față de putere/ierarhie; doar că pentru aceste noțiuni empirice am abstras deja numele corecte, fie că spunem tiranie, fie că folosim compusele termenilor savanți -crato/crație (rude bune și cu Kratos, și cu krateo), fie pe cele „princiare” și „principiale” compuse cu -arh/arhie (de la pârdalnicul de arche); dar nu exclud ca cineva, pe viitor, să mă lumineze asupra experimentului – care să respecte criteriile de repetabilitate și trasabilitate – prin care să am cunoașterea empirică a societății;

    @ Aurel Ionică

    – teoria asupra circumciziei pe care o expuneți are două dezavantaje majore (eu nu pot spune că e greșită, că suntem în frustrantul domeniu al hermeneuticii): (i) explică foarte puține fapte și (ii) necesită acceptarea a prea multe axiome contraintuitive; pe rând pentru (i): nu explică de ce a opta și nu a șaptea sau a noua zi; la ce folosește un semn ce nu se vede; la ce folosește un ritual a cărei memorie n-o am; de ce – admițând rolul preventiv – n-ar fi putut alege evreii alte rituri de trecere în vederea maturității militare, precum cele grecești (una dintre cele mai bune analize e de găsit la Pierre Vidal-Naquet/Jean-Pierre Vernant); de ce la evrei lipsește un ritual similar și simetric pentru femei; pentru (ii): posibilitatea unei aculturații cu sens invers decât cel obișnuit; caracterul polemic al cărților lui Moise; caracterul intenționat-normativ al textului;

    Și ca să nu mă acuze gazda că mă dau după cireș: mie îmi pare că e o legătură directă și strictă între facerea Evei și circumcizie; că sensul este, ca în cazul tuturor riturilor de trecere, de-naturalizarea copiilor, stabilirea relațiilor între părinți și copii în interiorul familiei și prevenirea episoadelor de tip Cain/Abel, așa cum prin povestea cu coasta este contruită sexualitatea umană, care altminteri n-ar exista defel. Dar discuția ar fi prea lungă pentru un comentariu.

    • Florin Lăiu on 21/07/2017 at 1:11 pm

    Dragă FrațiiJderi

    Întrebarea lui Adrian m-a surprins, iar răspunsul meu la definirea „ideologiei” a subliniat mai degrabă un sens popular. Definiția din dicționar dă dreptate mai mult lui Aurel Ionică, nu este neapărat negativă: ”Ansamblu de idei, doctrine sau credințe caracteristice unei epoci, unei societăți, unei clase sau unui partid.” (NODEX 2002).
    M-a surprins, de asemenea, cerința de a defini „societatea”. Nu am dat o definiție precisă. Ar fi trebuit să deschid imediat dexonline.ro . În orice caz, când am afirmat că „societatea” este o abstracție, m-am gândit la faptul că este un „termen abstract” cf. https://dexonline.ro/definitie/abstrac%C8%9Bie , nu ca în expresia „a face abstracție de…” . Uneori noțiunea de societate este mai concretă, când ne referim la o anumită societate (Societatea Biblică Britanică, etc.).

    Circumcizia este numită inițial un „legământ” care conținea promisiuni ale lui Dumnezeu (Gn 17:5-8, 9-14). Până astăzi se numește „bărit milla” (legământul circumciziei). Promisiunile lui Dumnezeu în cadrul acestui legământ erau că: (1). va face din Avraam un popor numeros (Gn 17:2, 4-6); (2). îi va da țara Canaanului (Gn 17:8)
    Condițiile erau: „a umbla cu Dumnezeu”, „a fi fără prihană” și a transmite tradiția circumciziei generației următoare (Gn 17:1, 9,14). Presupunea o dedicare spirituală (Dt 10:16; 30:6; Ir 4:4).

    Termenul „legământ” este folosit aici ca metonimie, în sensul de „semn” al legământului (Gn 17:11). Circumcizia era un simbol al relației speciale dintre Dumnezeu și Avraam (și urmașii lui), un semn pentru individ și pentru comunitatea legământului, că îl recunoaște pe Dumnezeul lui Avraam (Gn 17:7). Cele mai multe popoare nu practicau circumcizia, așa cum nici tribul din care provenea Avraam nu practicase circumcizia. Nici canaaniții nu o practicau (Gn 34:15).
    Referindu-se la popoarele care practicau circumcizia, Biblia numește pe egipteni, evrei, edomiți, moabiți, amoniți,, cei cu tâmple rase și locuitorii pustiului (Ir 9:25-26). De aici nu reiese nici dacă toți urmașii lui Avraam se circumcideau. De exemplu, fiii Cheturei („fiii Răsăritului”), adică ișmaeliții și triburile nord-vest arabe vecine se circumcideau? În afară de egipteni, toți ceilalți erau urmași sau rude ale lui Avraam. Dacă judecăm după reacția Seforei din Ex 4:25-26, nici madianiții nu par să fi practicat circumcizia.

    Grecii și alți europeni, ca și chinezii și multe alte popoare, aveau oroare de acest obicei sau nici nu-l cunoșteau. Deosebit de interesant este faptul că practica aceasta este cunoscută printre aborigenii din Australia, printre polinezieni și printre amerindieni, incași, azteci și maiași (exista deja pe timpul lui Columb). Detalii nu se cunosc, dar se presupune că obiceiul ar fi apărut mai întâi în America de Sud, ca sacrificiu sângeros, sau ca mutilare rituală, pentru a testa răbdarea şi bravura şi mai târziu ar fi evoluat ca ritual al iniţierii. Doar presupuneri. Se susține că în Egipt circumcizia exista cu circa 2300 ani înaintea erei creștine, și ar fi fost un ritual de trecere la vârsta adultă, subliniind fertilitatea și continuarea familiei. Dar nu se afirmă că era o practică generală în Egipt. Se crede că ar fi fost un semn distinctiv ale unei elite. O versiune mitologică pretinde că însuși zeul solar Ra s-ar fi autocircumcis.

    Dacă musulmanii de astăzi practică circumcizia la vârsta de 13 ani, aceasta poate fi o inovație întemeiată pe episodul circumciderii lui Ișmael (Gn 17:25), sau un obicei mai vechi al arabilor preislamici. Se susține că obiceiul a existat în Arabia și în Mesopotamia cu peste un mileniu înainte de Abraam. Popoarele Bantu din Africa au preluat acest obicei de la islamici și evrei.

    (Datele le-am preluat din Biblie și din acele afirmații En.Wikipedia care au referințe la cărți de specialitate).

    Mulțumesc pentru atenție.

    • Andrei on 21/07/2017 at 1:37 pm

    With additional apologies, the way Dr. Ionica defines “society” and “citizen” are narrow-minded and somewhat disturbing. As you pointed out, just because a group or individual is outside of a certain society does not (by default) make that individual a threat to the society. This is an extremist mindset. No small wonder then that he (mis)understands Moses and Jewish history in the way that he does.

    Also, he makes a bumbling attempt at defining “society” by using the term in its definition. His example basically said, “society is defined as a group of people that make up a society.” This is circular logic which adds no meaning to the term we are trying to define.

    His assertions about who holds power in a theocracy (ie, he who wields the sword is the true leader) is also wrong as it applies to the Hebrew people and the principles by which they were SUPPOSED to function; the fact that they failed to follow those principles speaks volumes to a fallen human nature and why God dealt with humans as He has throughout history.

    As the moderator, I would hope that you ensure your guests equal voice and time; I may be showing my bias here for my uncle Florin, but his soft-spoken views are not getting equal time. Dr. Ionica is outspoken and often rambles on (I did start out with apologies) before he reaches a point that, by the time he gets there, the listener begins to question whose attention span is shorter: his or the speaker. And by the way, “Reason Reality” may be the culmination of his PhD but in my opinion, it is a waste of time and effort. It will never catch on and is easily dismissed when confronted with the true realities of history, present, and future of this world.

    A lot of time is spent talking about circumcision, especially why Joshua had to have his fighting men circumcised (when, being Israelites, they should have already been) that I thought it might be useful to see here: http://biblehub.com/commentaries/joshua/5-4.htm

    Interesting series of videos, thank you for posting and I do enjoy the verbal jousting, mostly…

    In the end, if this helps someone make better “heads or tails” of the Bible for themselves, it is a worthwhile endeavor.

  1. @fratiijderi
    “teoria asupra circumciziei pe care o expuneți … : (i) explică foarte puține fapte”
    Cunoasteti macar unul pe care nu-l explica? De ce nu ni-l spuneti si noua care este ala?
    “nu explică de ce a opta și nu a șaptea sau a noua zi; la ce folosește un semn ce nu se vede; la ce folosește un ritual a cărei memorie n-o am; de ce – admițând rolul preventiv – n-ar fi putut alege evreii alte rituri de trecere în vederea maturității militare, precum cele grecești”
    A opta zi este aleasa in mod sigur doarece perioada de necuratie a femeii dupa nastere era de 7 zile, si intrucit mama era aceea care trebuia sa aduca copilul la templu pentru circumciziune, ea nu o putea face mai devreme de ziua a opta deoarece nimeni nu se putea prezenta la templu daca era in stare de necuratie, indiferent din ce motiv. Pe Samuel mama l-a adus la templu si nu tata, iar in cazul lui Samson, “ingerul” a dat instructiuni mamei cum sa creasca copilul ca mare cutitar si cu tatal nici nu a catadicsit sa discute. In antichitate, toti marii cutitari au fost facuti de mame si nu de tati, de la Ghilgames si pina la Achile. Contrar cu balivernele feministilor, in Biblie si in antichitate, femeile decid totul si nu barbatii care in afara de a taia capete si a spinteca burti, la altceva nu mai sunt buni. Circumciziunea la 8 zile nu avea scopul sa fie un semn public, ci sa faca imposibilia aplicarea ei la virsta maturitatii, or la virsta maturitatii, circumciziunea a fost totdeauna UN ACT PUBLIC, atit in antichitatea, cit si astazi, in sensul ca dupa ce era suportata cu stoicism de tinar cind era de fata toata suflarea, individul era privit acum de toti ca fiind calificat sa indeplineasca misiunile care i se incredintau, ca cea organizata de Iosua, si anume de a spinteca burti. Faptul ca cicatricea nu o mai vedea nimeni nu mai avea nici o importanta dupa cum faptul ca nimeni nu mai vede diploma de absolvire a unei universitati dupa ceremonia de abosolvire nu insemna ca cineva mai pune la indoiala calificarea. Da, grecii aveau alte obiceiuri legate de pregatirea tinerilor pentru lupta (care se numeau “curetes”) si probabil ca aveau si ritualuri cind se trecea de la statutul de “curete” la cel de razboinic, iar daca Avraam si Mosise ar fi fost greci, in mod sigur un cu totul alt ritual ar fi fost adoptat care sa contracareze rituralul/rile pe care grecii deja le practicau. Problema este ca Israelitii nu trebuia sa aiba ritualuri de trecere de la statutul de “curete” la cel de luptator pentru ca Dumnezeu nu vrea sa existe luptatori, or in contextul in care circucisiunea se folosea ca ritual pentru o astfel de trecere, circumciziunea la opt zile a fost adoptata tocmai pentru a arata ca Israelitii nu trebuie sa creasca baieti pentru a deveni cutitari. Asta nu inseamna ca Israelitii, atit antici cit si cei moderni, nu au ritual care marcheaza trecerea de la adolescenta la maturitate. Un astfel de ritual se numeste “bar mitzwa,” adica fiu al legii, si nu fiu al cutitului sau al pustii.
    “de ce la evrei lipsește un ritual similar și simetric pentru femei”
    Pai circumciziunea la femei lipseste pentru ca si circumciziunea la 13 ani lispseste, si lipseste pentru ca nu se mai poate face. Iar la popoarele care practica circumciziunea la barbati la 13 ani, trebuie sa o practice si la femei pentru “simetrie,” asa cum bine ziceti. Adica, daca circumciziunea la 13 ani la barbati este momentul in care esti calisficat sa te casatoresti si sa mergi la lupta, cind pleci la lupta, poti sa tai capete si sa spinteci burti cind stii ca nevasta este tinara acasa si i se pot aprinde calciiele dupa altii cum i s-au aprins calciiele lui Elena dupa Paris? Si atunci, nu trebuie si femeia sa fie circumcisa ca sa nu mai saliveze cind vede un barbat ca al iei nu s-a mai culcat cu ea cu anii? Deindata ce dupa Moise, Israelitul trebuia sa fie acasa cu sotia lui tot timpul, ce nevoie era ca sa o circumcida?

  2. @ Andrei

    I am trying to allow for equal time, even though I am not enforcing the timing as it is done in presidential debates. When someone is asked a question, he has the chance to answer. If he finishes the answer, we move along. IF he has more to say, he is allowed.

    RR is not, as you say regarding Dr. Ionica, “the culmination of his PhD”. As a matter of fact, he does not even mention it in the dissertation, but to know that, one needs to read it first.

  3. @Aurel Ionica

    La egipteni nu se practica circumcizia femeilor. Cum explicati asta, avand in vedere ca circumcizia la barbati o interpretati tot ca un ceremonial de trecere la maturitate si la statutul de luptator al barbatului? Ori, barbatul egiptean care pleca la lupta nu-si facea probleme in ce privea sotia ramasa acasa?

  4. @fratiijderi

    “ideea de societate nu am cum și de unde s-o abstrag, nu există nicio experiență care să-mi sugereze ceva de tipul societății; am contact empiric cu oameni, cu familii, cu așezări, dar niciodată cu vreo societate”.

    Adica, “ideea de societate nu am cum si de unde s-o abstrag” fiindca …. “nu am contact empiric cu vreo societate”?

    • fratiijderi on 22/07/2017 at 7:07 am

    @ Florin Laiu

    1. Mie îmi întrebarea lui Adrian Ghitta viza sensul unor noțiuni, nu definiția din dicționare a cuvântului. Cât despre Societatea Biblică, acolo sensul este de asociație (rezultat al asocierii), ca la termenii comerciali de SRL, SA, SNC etc. Nici alea nu sunt defel empirice, ci ficțiuni juridice, a căror existență strict juridică este stabilită prin decizia unei curți de justiție. Problema rămâne: la întrebarea „ce este societatea?”, singurul răspuns acceptabil rămâne „ficțiune metafizică” (deloc inocentă, ci extrem de pernicioasă – precum „univers”, de exemplu – și în flagrantă încălcare a regulilor logice elementare).

    • fratiijderi on 22/07/2017 at 7:09 am

    @ Florin Laiu

    2. Erudiția și alexandrinismele nu țin loc de răspunsuri. Deloc. Iar întrebările sunt simple:

    – de ce alege (indiferent că Dumnezeu sau autorul textului) fix tăierea prepuțului ca semn al legământului? (în loc de mutilarea nasului, a urechii, a oricărei alte părți a corpului)
    – de ce ritualul se face fix a opta zi? (povestea cu necurăția lăuzei răspunde doar la „de ce nu mai repede”, nu și la „de ce nu mai târziu”)
    – de ce Dumnezeu promite lui Abraham (Geneza 17:2) ceea ce (îi, și lui, nu?) poruncise oamenilor în Geneza 1:28? …mai ales că nevasta lui avea „probleme de fertilitate”
    – nu e un moment ciudat în care să-ți amintești de Dumnezeu și legământ cel în care te duci la copac/toaletă?
    – indiferent cine și câți oameni sau câte popoare cunoșteau circumcizia, cert e că nu e vreo invenție a lui Dumnezeu sau a autorului Genezei; de ce este aleasă această mutilare și nu alta?
    – Moise/Dumnezeu/autorul pare destul de puțin îngăduitor cu mutilările rituale (Levitic 19:28, 21:5); de ce asta este impusă?
    – și, cu un drum, poate găsim și o explicație acceptabilă pentru care Saul îi cere lui David să circumcidă 100 de filisteni.

    • fratiijderi on 22/07/2017 at 7:20 am

    @ Aurel Ionica

    1. Am înțeles de ce minimum 8 (cf. supra) dar de ce nu 10 sau 37?
    2. Ok, copiii deja circumciși nu mai puteau fi circumciși; dar dacă această mutilare nu mai era posibilă, puteau oricând să aleagă o alta pentru a marca intrarea în rândul spintecătorilor, nu? Așa că tot ceea ce spuneți este că intenția era împiedicarea ACESTUI ritual, dar nu și a altora cu același sens. Nu e cam puțin???
    3. Mă îndoiesc că n-ați auzit de bat mițvah…
    4. La fel cum mă îndoiesc că nu aveți suficiente cunoștințe de biologie încât să vă fie limpede că extirparea clitorisului nu scade libidoul… Nici măcar cusătura nu rezolvă problema călcâielor aprinse, ci doar face imposibilă (fără urme) stingerea.
    5. Și, oricum, ați rămas dator cu sensul circumciziei „în sine”, indiferent cine ar practica-o…

    • fratiijderi on 22/07/2017 at 7:21 am

    @ Adrian Ghitta

    Nu, ci pentru că un contact empiric cu „societatea” este imposibil per se

    • fratiijderi on 22/07/2017 at 7:29 am

    @ Andrei

    You are more than welcome to provide us with a better definition for „society”.

  5. @adrian
    “La egipteni nu se practica circumcizia femeilor.”
    “Nu se practica” sau nu este mentionata in documentele pe care le aveam? Pe de alta parte, nu inseamna ca oriunde s-a practicat circumcizia barbatilor la 13 ani, s-a practicat si circumcizia femeilor. Chiar si astazi, nu inseamna ca oricunde se practica circumcizia brabatilor la 13 ani, se practica si circumcizia femeilor. Ceea ce eu am explicat, este ca oriunde se practica circumcizia femeilor, ea este legata de sensul circumciziei barbatilor, ca asa cum a remarcat fratiijderi, e clar ca cele doua constituie o “simetrie” si deci sensul trebuie sa fie asemanator. Conform principiului meu hermeneutic, pina cineva nu vine cu o explicatie mai buna a celor doua tipuri de circumciziuni la 13 ani precum si cea la 8 zile, eu ramin la explicatia mea.

  6. @fratiijderi
    “Am înțeles de ce minimum 8 (cf. supra) dar de ce nu 10 sau 37?”

    Adica ati inteles de ce trebuia facuta la 8 zile si acum vreti sa intelegeti de ce nu se putea face si la 10 zile si la 37 de zile. Pai daca s-a facut la 8 zile, cum putea sa se mai faca si la 10 si la 37? Tocmai asta era idea, sa se faca cit mai repede cu putinta ca sa nu se mai poata face mai tirziu.

    “2. Ok, copiii deja circumciși nu mai puteau fi circumciși; dar dacă această mutilare nu mai era posibilă, puteau oricând să aleagă o alta pentru a marca intrarea în rândul spintecătorilor, nu?”

    Desigur, practicarea circumciziunii la 8 zile nu impiedica pe cineva sa devina cutitar si spintecator mai triziu, cu sau fara un ritual. Circumcizia la 8 zile este prezentata de scriitorul/scriitorii bibliei pentru a exprima intentia lui Dumnezeu si ce asteapta Dumnezeu de la oameni, dar asta nu inseamna ca oamenii nu pot sa faca ce vor. Israelitii au putut fi spintecatori sub Iosua chiar si dupa ce unii mai tirziu au fost circumcisi la 8 zile. Circumcizia la 8 zile facea imposibila aplicarea ei la 13 ani, dar nu si ca cineva sa devina cutitar si spintecator.

    “3. Mă îndoiesc că n-ați auzit de bat mițvah…”
    Da, am auzit, dar asta nu demonstreaza ca trebuie sa existe o simetrie cu privire la ce ritualuri se aplica baietilor ca si fetelor? Asa cum la Israeliti ai “fiul al poruncii” si “fiica a poruncii,” la ceilalti ai “fiul cutitului” si “fiica cutitului” ca sotie a cutitarului. Asta nu are sens chiar si dupa “logica” lui Aritotel?

    urmeaza …

  7. “4. La fel cum mă îndoiesc că nu aveți suficiente cunoștințe de biologie încât să vă fie limpede că extirparea clitorisului nu scade libidoul…”

    Aici vorbiti ca barbat, sau ca femeie? Daca circumcizia femeilor “rezolva” problema castitati este ceva secundar; ceea ce este important este intentia ritualului. Centurile de castitate “rezolvau” problema pentru cutitarii in evul mediu plecati la lupta? Daca Batsheba ar fi fost circumcisa ar fi impiedicat-o aceasta sa-si mai expuna “marfa”-n public? Faptul ca ceva nu rezolva “problema” nu inseamna ca oamenii nu incearca.

    “5. Și, oricum, ați rămas dator cu sensul circumciziei „în sine”, indiferent cine ar practica-o…”

    Pai nu ne-a invatat tatucu’ Kant ca niciodata nu puteam cunoaste lucrurile “in sine”? Cum vreti sa va explica eu ce este circumciziunea “in sine.” Ceea ce eu pot sa fac este sa explic ce este in capul oamenilor atunci cind o practica. Pentru ca dupa teoria mea, circumciziunea apartine la RR, si fiind ceva ce fac oamenii, ei trebuie sa o faca cu un motiv/reason, chiar daca multi nu mai stiu motivul. Pina nu veniti cu o explicatie mai buna, eu ramin

    • fratiijderi on 22/07/2017 at 2:57 pm

    @ Aurel Ionică

    Dacă sunt concesiv, mă luați de prost, nu-i așa?

    Dacă era așa mare grabă încât nu se putea face toată treaba a noua sau a zecea zi, atunci e cazul să ne amintim că mohelul (șoactărul) nu e lăuz, nici copilul, deci se poate și a doua zi. Între 8 zile și 13 ani e timp berechet, nu se justifică nicicum a opta zi prin grabă. Apoi, la 13 ani băieții nu merg la război, ci abia atunci începe parcursul de inițiere, la război merg după 3-4 ani de „training” și mai au de trecut o probă, un pic mai dură decât circumcizia, căreia îi sunt oricum, obiect pasiv, nu subiect. Da, știu, nu vă pierdeți vremea citind ce zic istoricii și antropologii…

    Apoi, nu ați explicat defel de ce tăierea prepuțului este simbol al trecerii spre statutul de cuțitar. Nu e nici cea mai dureroasă chestie, nu aduce niciun avantaj în luptă. Chiar dacă autorul Bibliei preia polemic circumcizia, tot e nevoie să știm motivul pentru care aceasta a ajuns să fie practicată. Teoria dvs. nu-mi explică asta defel.

    • fratiijderi on 22/07/2017 at 2:58 pm

    @ Aurel Ionică (2)

    Cu bat mițvah toată povestea era că există „inițieri” și la fete, așa că iarăși hermeneutica dvs. începe să ia apă…

    N-ajunge că mă luați pe mine de prost – asta ar fi acceptabil – dar îl luați de prost și pe Dumnezeu: a fost atât de Gâgă încât nu s-a prins că poate să împiedice doar ritualul de cuțităreală, nu și cuțităreala…

    „Faptul ca ceva nu rezolva “problema” nu inseamna ca oamenii nu incearca”.

    Am înțeles, anticii era niște idioți ce nu-și dădeau seama că degeaba sufli-n lemne, fără scânteie nu se aprind, dar ei nu și nu, suflau mai departe, că aveau o înțelegere preștiințifică a lumii. Deși vedeau că mutilarea genitală a femeii nu aduce nicio castitate, ei o practicau mai departe, ca proștii. „Și acum mă aștept ca scholarii (precum dvs.) să-și dea ochii peste cap și să sară prin tavan” că eu nu pricep dualitatea mit-ritual sau ce-or mai fi băsnit Frazer și „Mirsea”…

    Cât despre Kant și reasoned reality, tocmai să-mi explicați ce aveau oamenii în cap de-și tăiau de unde oricine ar adăuga n-ați reușit…

  8. @ Aurel Ionica

    Daca circumcizia la femei s-ar fi practicat la egipteni, ar fi fost mentionata in texte. Studii facute pe mumii arata ca circumcizia se practica numai la barbati. Aici gasiti un articol.

    Eu merg totusi pe ideea circumciziei ca “semn al legamantului”. Un legamant intre doua parti (Dumnezeu si Avram) presupune nu doar promisiunea din partea lui Dumnezeu ca va ridica din Avram un popor numeros in tara pe care avea sa i-o dea, ci si promisiunea de consacrare/dedicatie fata de Dumnezeu din partea lui Avram si urmasilor sai, iar circumcizia era un semn al acestei promisiuni. Sigur, fratiijderi ridica o serie de intrebari pertinente la care nu ati raspuns. Singura explicatie pe care ati oferit-o in legatura cu alegerea zilei a opta a fost “cat mai repede”. Initial in articol ati spus ca se astepta sapte zile pentru a se asigura ca baiatul este sanatos si va supravietui, iar dupa discutia noastra ati adoptat pozitia cu “necuratia ceremoniala a femeii”. Dar nici una nu justifica suficient alegerea zilei a opta. Daca s-ar fi ales ziua a zecea sau a cincisprezecea, ar fi indeplinit la fel de bine aceste “nevoi”. Insa alegerea zilei a opta, cred eu, are de-a face cu simbolistica si semnificatia zilei a opta care poate fi observata si in alte locuri in Pentateuh.

    1. In Leviticul 23, 33-36 observam ca Sarbatoarea Corturilor era urmata de o zi deosebita de sarbatoare in ziua a opta: “34. “Vorbeste copiilor lui Israel si spune-le: “In a cincisprezecea zi a acestei a saptea luni, va fi sarbatoarea Corturilor in cinstea Domnului, timp de sapte zile.
    35. In ziua intai sa fie o adunare sfanta: sa nu faceti nicio lucrare de sluga in timpul ei.
    36. Timp de sapte zile, sa aduceti Domnului jertfe mistuite de foc. A opta zi, sa aveti o adunare sfanta si sa aduceti Domnului jertfe mistuite de foc; aceasta sa fie o adunare de sarbatoare: sa nu faceti nicio lucrare de sluga in timpul ei.

    2. In Exod 22,30 gasim: “30. Sa-Mi dai si intaiul nascut al vacii tale si al oii tale; sa ramana sapte zile cu mama sa, iar in ziua a opta sa Mi-l aduci. Deci oferirea/consacrarea vacii si oii se face in ziua a opta, sau, cum se vede in Leviticul 22,27, incepand cu ziua a opta.

    3. La fel in ce priveste dedicarea templului, dupa sapte zile de curatire prin diferite jertfe, templul era dedicat serviciului si preotii puteau sa-si inceapa slujba incepand cu ziua a opta (Ezechiel 43,27), pentru ca doar asa erau acceptate jertfele de catre Dumnezeu. De fapt si preotii urmau un astfel de ceremonial de consacrare, vezi Leviticus 8, cand dupa sapte zile de curatiere si dedicare, in ziua a opta si in continuare ei puteau aduce jertfe pentru popor.

    4. Instructiunile pentru dedicarea Nazaritilor includeau sapte zile de caratire/purificare, iar in ziua a opta se aducea o jertfa de consacrare. La fel se proceda pentru curatirea leprosilor, cand dupa sapte zile de curatire/sanctificare, in a opta zi se oferea o jertfa.

    In toate aceste ritualuri, fie ca era vorba de circumcizie, de ziua cand preotilor li se permitea sa inceapa oferirea de jertfe, de ziua cand animalele se puteau aduce ca jertfa, de oferirea in slujba a Nazaritilor, sau de ziua cand cei necurati puteau fi considerati curatiti, apare aceasta perioada de sapte zile de pregatire, curatire, consacrare, ca abia apoi, in ziua a opta, sau incepand cu ziua a opta sa poate fi oferite lui Dumnezeu jertfele sau serviciile celor consacrati, animale sau oameni. Circumcizia femeii la musulmani se poate datora influentei lui Mohamed, sau a fanaticismului caracteristic islamului. Cu alte cuvinte, ei nu doar ca “ofera” lui Allah pe barbati, ci si pe femei. La egipteni, circumcizia se facea fie din motive de sanatate, fie ca ritual al trecerii la maturitate. La evrei, circumcizia are semnificatie religioasa, dedicare a barbatului (seful casei) lui Dumnezeu, iar la musulmani are semnificatie fanatic-religioasa.

    La intrebarea ridicata de fratiijderi “de ce tocmai circumcizia sa fie ca semn”, voi raspunde ceva mai tarziu.

    • fratiijderi on 22/07/2017 at 3:27 pm

    Să-mi țin respirația, Adrian Ghitta?

  9. @ fratiijderi

    Eu zic sa respirati in voie, :). Ce pot gandi acum este ca:

    1. Circumcizia se practica deja de catre egipteni mult inaintea evreilor, motivele fiind pentru sanatate sau ca ritual de trecere la maturitate a baietilor.

    2. Ca in multe alte privinte, Pentateuhul este o polemica in mod special impotriva Egiptului, asadar circumcizia este preluata de la egipteni, insa este regandita, reorientata spre o semnificatie religioasa si un simbol al promisiunii de credinciosie fata de Dumnezeu. Asta se petrece si in ce priveste jertfele. Ele se practicau de catre toti pentru tot felul de motive, insa Moise preia jertfele si face din ele un sistem retibutiv de educatie civica a poporului: te abati de la Lege, trebuie sa platesti ceva.

    Ati mentionat “că sensul este, ca în cazul tuturor riturilor de trecere, de-naturalizarea copiilor, stabilirea relațiilor între părinți și copii în interiorul familiei și prevenirea episoadelor de tip Cain/Abel”, lucruri pe care as dori sa le explicati. Ce inseamna de-naturalizarea copiilor, de ce este necesara, si este asa ceva posibil? Apoi, in ce fel circumcizia stabilea relatiile intre parinti si copii? Si cum s-ar fi prevenit episoadele gen Cain/Abel? Va invit sa iesiti din spatele ciresului si sa elaborati. Multumesc!

    • fratiijderi on 22/07/2017 at 4:58 pm

    @ Adrian Ghitta

    Mi-ar lua zile și săptămâni și ani. Și-apoi eu nu-s Händel să repet câte un cor în șapte oratorii și să nu mă fluiere lumea. Recitiți Geneza 1 și 2, amintiți-vă ce v-am mai spus – că sexualitatea omului e cultură, nu natură, că omul ar fi trebuit să domesticească toate animalele și că stăpânirea și înmulțirea sunt corelative, așa cum virginitatea și proprietatea sunt contrare. Căutați-l pe popa Stan când mai ajungeți prin București (e un comparatist ce-a făcut show, la un moment dat, într-o emisiune la Speranța – https://www.youtube.com/watch?v=C-uDyuO2b04) și rugați-l să vă alcătuiască o bibliografie pentru a vedea cum, la orice popor, există elemente culturale de „în-ființare” a adultului sexuat (în fine, religioase, că religiile au fost primele forme de pop-culture).

    În altă ordine de idei, a spune că e ritual de trecere nu te scutește de explicații, iar motivele de sănătate sunt ridicole, sorry. La fel credincioșia ți-o poți manifesta și tăindu-ți unghiile, nu-i așa de dureros.

  10. “Mi-ar lua zile și săptămâni și ani.”

    Pai, de ce?

    • Florin Lăiu on 24/07/2017 at 3:34 pm

    @ fratiijderi
    „2. Erudiția și alexandrinismele nu țin loc de răspunsuri. Deloc. Iar întrebările sunt simple.”
    De acord, că întrebările sunt simple. Cu răspunsurile avem ceva probleme. Referirea la „alexandrinisme” este vagă. Filosofia? Stilul literar? Hermeneutica? Oricum nu are importanță în acest dialog.
    Referitor la explicațiile circumciziei, nu pretind că am toate răspunsurile. Aș putea să-mi imaginez unele, sau să adopt altele, din comentarii și opinii diverse, dar în multe cazuri e mai interesant că nu știm răspunsul exact. Ceea ce este important pentru un cititor al Bibliei să înțeleagă funcția religioasă a acestui ritual, ca simbol al legământului. Celelalte motive sunt secundare.
    „– de ce Dumnezeu promite lui Abraham (Geneza 17:2) ceea ce (îi, și lui, nu?) poruncise oamenilor în Geneza 1:28? …mai ales că nevasta lui avea „probleme de fertilitate”
    Dumnezeu îi face acele promisiuni tocmai pentru că doamna avea probleme de fertilitate. Nu arată Biblia că aceasta a fost în final virtutea pe care a învățat-o Avraam – credința? Mai mult, Avraam moștenea astfel legământul făcut cu Adam, unde Edenul poate fi gândit ca un tip al Țării Promise. Cu Avraam începe o nouă omenire.
    „– nu e un moment ciudat în care să-ți amintești de Dumnezeu și legământ cel în care te duci la copac/toaletă?”
    Nu este deloc ciudat, din mai multe motive. Biblia tratează cu respect toate problemele fizice/trupești (… 1Corinteni: „templul lui Dumnezeu”). Și apoi, ispitele de a încălca legea lui Dumnezeu în domeniul sexualității sunt poate cele mai multe. De ce nevoia de a-ți aminti că ești închinat Domnului nu ar putea fi un motiv? Ceva analog părului lui Samson, dar intim, între tine și Dumnezeu. Explicațiile acestea sunt tentative. Dacă aveți altă opinie, nu e nici o problemă.

    „– indiferent cine și câți oameni sau câte popoare cunoșteau circumcizia, cert e că nu e vreo invenție a lui Dumnezeu sau a autorului Genezei; de ce este aleasă această mutilare și nu alta?”
    CERT? Când spuneți „cert este”, vă certați cu textul biblic, nu cu mine. În fine, textul nu pretinde că Dumnezeu a inventat circumcizia în mod special pentru Avram. Nu se discută faptul că era cunoscută de egipteni. În cazul lui Avraam conta semnificația care i se dădea, și deosebirea în ce privește vârsta standard la care se aplica. Relația cu alte cicluri biblice de 8 zile este legitimă, dar nu am studiat chestiunea încă. Unii susțin că în ziua a opta bebele are suficientă (sau cea mai bună concentrație de?) vitamina K, pentru a opri sângerarea. Rabinii dau diverse explicații, interesante sau distractive: http://www.chabad.org/library/article_cdo/aid/527084/jewish/Why-Wait-Eight-Days-for-the-Circumcision.htm

    „– Moise/Dumnezeu/autorul pare destul de puțin îngăduitor cu mutilările rituale (Levitic 19:28, 21:5); de ce asta este impusă?”
    Doar unele din acele semne păgâne erau mutilări. Tăierea părului sau a bărbii într-un anume fel nu este o mutilare mai mare decât bărbierirea completă sau tăierea unghiilor. Or, circumcizia, pe lângă faptul că nu era vizibilă, nu „mutila” organul, ca în cazul castrării. Nici nu pot spune dacă este o mutilare… estetică. Cea mai probabilă explicație cred că este asociată cu jertfirea animalului la 8 zile. Circumcizia apare și ea ca un fel de jertfă de sânge.
    „ poate găsim și o explicație acceptabilă pentru care Saul îi cere lui David să circumcidă 100 de filisteni.”
    Nu trebuia să-i circumcidă, ci să-i ucidă; și ca dovadă că i-a ucis, să aducă acele părți relevante care dovedeau că a ucis filisteni. Saul era însă mai interesat ca David să nu reușească. De aceea l-a și trimis în misiune, ca să scape de el.

  11. adrian,
    Deci daca ziua a 8-a era aleasa pentru alte activitati dupa ce trecea o perioada de 7 zile, asta demonstreaza ca circumciziunea nu putea fi aleasa sa fie aplicata in ziua a 8-a dupa ce perioada de necuratie de 7 zile a mamei trecea. Pai dupa “logica” mea care consta doar intr-un amarit de bun simt, faptul ca ziua a 8-a era folosita si in alte situatii dupa ce trecea o perioada de 7 zile, asta intarese explicatia ca ziua a 8-a pentru practicarea circumciziunii a fost si ea aleasa pentru ca urma dupa cele 7 zile de necuratie ale mamei, dar cine da doi bani pe explicatii care le pricepe si giga cind avem carti destepte care vin cu explicatii cu adevarat savante pe sute de pagini.

  12. “Deci daca ziua a 8-a era aleasa pentru alte activitati dupa ce trecea o perioada de 7 zile, asta demonstreaza ca circumciziunea nu putea fi aleasa sa fie aplicata in ziua a 8-a dupa ce perioada de necuratie de 7 zile a mamei trecea.”

    Va place sa schimonositi textele si sa ironizați. Este ok, eu țin la tăvăleală. Eu am spus altceva, si anume, ca in articol nici nu ați amintit de necurăția ceremoniala a femeii după naștere (asta ați adoptat-o după discuția pe care am avut-o). In articol nu ați pomenit decât de nevoia de a se aștepta câteva zile după naștere pentru a se asigura ca noul născut este sănătos si va trai, idee pe care este posibil ca ați luat-o de la Maimonides (sau nu).

    Da, circumcizia, ca semn al legământului, ca semn al atașamentului fata de Dumnezeu, se efectua in ziua a 8-a, asa cum si animalele se puteau aduce jertfa numai începând cu ziua a 8-a, si in textul meu de mai sus am amintit mai multe situații in care 7+1 se pare ca era un ceremonial legat de ideea de consacrare. Deci si in cazul circumciziei, care, asa cum amintea Florin, este tot un fel de jertfa de sânge, după primele șapte zile cand pruncul stătea cu mama, in ziua a 8-a era circumcis, “predat” lui Dumnezeu. Si da, după șapte zile de “necurățenie”, mama putea si ea participa la templu in acest ritual. Asta nu este de bun simt?

  13. @adrian,
    Da, este adevarat ca in articol eu mentionez doar explicatia pe care am gasit-o in comentariile scrise the invatatii astia destepti si sunteti indreptatit sa ma trageti de urechi ca am inghitit pe nemestecate gogomania lor fara sa pun laolalta ce spun textele biblice asa cum ati facut-o dvs. si eu nu am ezitat sa va aplaud. Cu privire la “legamintul” ala pe care il face un copil de 7+ zile care oracaie deoarece simte o durere acuta intre picioare, nu credeti ca pe Dumnezeul asta biblic ar trebui sa-l duca mintea ceva mai departe? Ca circumciziunea la 13 ani este in clar un “legamint” intre baiat si dumnezeul lui asta este evident, dar cind Dumnezeu face legaminte cu bebelusi de 8 zile, nu suspectati ca ceva este cam putred?

    • Florin Lăiu on 25/07/2017 at 2:41 am

    Legământul lui Dumnezeu este cu părinții, iar părinții aveau această îndatorire de a transmite legământul prin ritualul „obrezuirii”.
    În Geneza 9, când Dumnezeu face legământ cu Noe, face legământ și cu viețuitoarele. Sunt viețuitoarele conștiente de acel legământ?
    E ceva în nereglă, într-adevăr, dar nu la Dumnezeul biblic. Raționalitatea noastră nu este întotdeauna suficient de rațională. Uneori este hiper-critică, alteori este hipo-critică. Let God be God! Și hai să ne descălțăm.

    • Andrei on 25/07/2017 at 1:19 pm

    @fratiijderi

    There are many definitions of “society,” we must choose the one that applies to a particular situation.

    Whether we are talking about a group of people aligned toward the same goal and sharing a system of beliefs, or we are talking about a commercial enterprise (akin to a corporation being interpreted as an individual), the context of the discussion is the deciding factor when choosing the most appropriate definition.

    That a definition of any term is an abstract phenomenon is no difficulty. We use abstract ideas to explain realities every day. Words themselves are abstract things, they do not exist as physical realities. Going down this road may be interesting philosophy, but utterly fruitless all the same.

    • Andrei on 25/07/2017 at 1:33 pm

    @ Florin Laiu

    ” Raționalitatea noastră nu este întotdeauna suficient de rațională.”

    Therein lies the problem. We do not fully utilize the brain power we could, nor is our faith muscle exercised daily and strong enough to carry us through on overcast, cloudy, stormy days when we’d like nothing more than to question God and demand answers of Him, as Job did.

    We are advised again and again to trust in Him with all our hearts, to lean not on our own understanding, but in all our ways to acknowledge Him and He will direct our paths.

    • Andrei on 25/07/2017 at 2:11 pm

    @ adrian

    Forgive me but I have yet to fully understand the topic of this series and if the discussions in the videos actually address (ie, answer) that topic. Or are there more videos to come?

    For example, what is being discussed exactly: the ideology of Power? Meaning that the term Power is an ideological belief that is the driving force behind some group of people or set of events?

    Or is it the power of Ideology? Meaning that the term Ideology (whichever specific one that might be) carries with it an inherent power that can be traced throughout history with specific examples?

    Or both?

  14. @ Andrei

    There are more videos to come… 🙂

    • Andrei on 25/07/2017 at 2:25 pm

    @ Aurel Ionica

    “… comentariile scrise the invatatii astia destepti…am inghitit pe nemestecate gogomania lor…”

    Maybe it’s just me – and I am by no means a mental health or psychology expert – but I detect a strong sentiment (vehement even) of disdain and disrespect for all those experts who have studied these issues and many of which are in agreement with each other, whereas your views on these topics are the ones that are, unapproved and unconventional, shall we say?

    Regardless, one need not make waves and ruffle feathers in order to make an original point. However, if one’s goal is to supplant or otherwise tear down previously established paradigms, it would be worthwhile to consider the underlying intentions driving such a goal: is it pride perhaps?

  15. @ Andrei

    Please, no ad-hominem!

    • Andrei on 25/07/2017 at 5:01 pm

    @ adrian

    No ad-hominem attack (or otherwise) intended, simply a statement and question regarding honesty of intentions. As I said, maybe it just seems to me, but it appears that Dr. Ionica is somewhat upset in that he believes he may have been lied to by the experts and is now determined to prove them wrong? An explanation of his intentions or driving force would surely go a long way towards alleviating others’ concerns with some of his interpretations, no? What more opportune forum than on a blog?

    “One” is not directly referring to anyone in particular, it is an observation of a tendency I have seen in the past where people determined to make a point elbow their way into a topic, stepping on toes and accusing “the experts” of collusion to deceive everyone else. To be perfectly honest, I have been guilty of this myself in the past regarding scientific topics.

    Or were the above quoted excerpts supposed to be sarcastic in nature and I was mistaken in taking them seriously? As you know, I think and express myself in English; some of the nuances and colors of the Romanian language might be lost on me.

  16. @Florin Lăiu

    “Legământul lui Dumnezeu este cu părinții, iar părinții aveau această îndatorire de a transmite legământul prin ritualul „obrezuirii”.”

    Deci “legamintul” (ca un “legamint” era) se facea cu parintii care aduceau copilul si nu cu bebelusul care nu avea cum sa stie ce se intimpla, dar aici este intrebarea, cind parintii aduceau copilul ca sa fie “obrezuit” al 8 zile, ce se “legau” ei de fapt sa faca? Sa-l mai faca cutitar la 13 ani, sau sa nu-l mai faca? Intelegi acum Florin de ce cind spui ca “obrezuirea” era “legamint,” de fapt nu spui inimic. Eu nu spun daor ca atit cea de la 8 zile cit si cea de la 13 ani erau “legaminte,” dar ca erau legaminte foarte diferite.

  17. @Andrei

    “Maybe it’s just me – and I am by no means a mental health or psychology expert – but I detect a strong sentiment (vehement even) of disdain and disrespect for all those experts who have studied these issues and many of which are in agreement with each other, …”

    Do you detect the same mental health problem at Christians (including yourself) who have a disdain for those experts who have studied the issues of evolution and are in agreement with each other that evolution is a fact?

  18. @Andrei

    “For example, what is being discussed exactly: the ideology of Power? Meaning that the term Power is an ideological belief that is the driving force behind some group of people or set of events?”

    When we discuss circumcision as the ritual that equipped a young man as a fighter, isn’t killing the very basis of the ideology of power understood as the bases on which rulers/government do what they do? Do Americans (particularly Christians) have a different understanding of it? And when Moses introduces a modified ritual that negates that widely practiced ritual of creating fighter and on which power is, is Moses not doing it in order to reject that ideology and therefore advocate a different one? True, these discussions assume familiarity with what I present in my articles because we do not have time to repeat on camera what is being presented on hundreds of pages.

    • Andrei on 25/07/2017 at 9:15 pm

    @ Aurel Ionica

    Touche! However, I did not imply that I detected a mental health problem, merely a strong sentiment of disdain which you are not even trying to hide.

    My caveat statement that I am not a mental health professional or psychology expert was a bit tongue-in-cheek, but on the face of it, is an accurate statement. You have yet to offer an opinion or explanation as to why those experts are engaged in gogomanii, please try not to deflect from the issue I pointed out.

    As to why I disagree with the experts on Evolution and other topics, you only need to look as far as my own blog posts found on this site. The difference between theology and science is that in science you still have access to raw original data that is constantly being brought to light; in theology, no one is adding to the Bible (nor should they) and no “new and improved light” is being revealed in Bible commentaries, most of which contradict your views.

    • Andrei on 25/07/2017 at 9:32 pm

    @ Aurel Ionica

    With regard to circumcision, you are assuming the fact that it was a ritual which equipped a young man to fight. A fair bit of mental gymnastics is required to accept this assertion, that simply cutting the foreskin of a young man is enough to endow him with bravery and skill on the battlefield. It might have signified a rite of passage from child to adult perhaps (outside Hebrew tradition) but let’s face it: changing the interpretation of why it was done was not Moses’s main intent in Genesis. I won’t get into the issue of female circumcision.

    The reason I asked about the title and what is being discussed is because you have not made it very clear thus far what it is you are debating: ideologies or power.

    America is based on the governing ideology of individual freedoms, unalienable rights that the Creator has endowed us with (not the government) and that no one can take away, and the duty of government to ensure these liberties for all of its lawful residents and citizens. The idea behind the founding of America was not killing, nor exercising power solely for its sake. It might be useful to brush up on American history without a revisionist spin.

    As far as needing hundreds of pages to explain something, I believe it was Einstein who noted:

    “If you can’t explain it simply, you don’t understand it well enough.”

  19. @Andrei

    “America is based on the governing ideology of individual freedoms,”

    And those “individual freedoms” presuppose that Americans have all the bombs – including the Mother of All Bombs – and the others have none, as well as the “right” of American individuals to have closets full of weapons and their right to carry them and to use them? That the ideology of “freedoms” and the ideology of killing are part of the same ideology I am quite surprised to discover that you have not seen the connection. The cutting involved in circumcision at adulthood is indeed part of the preparation as a warrior, although it is not the only preparation. Joshua clearly used circumcision for adults as preparation for fight. but of course you do not have to accept my explanation just as you do not have to accept the explanations that experts are providing for evolution in spite of the fact that you hold them in high esteem, unlike myself, who consideres them mere intellectual mercenaries.

    • andreigbs on 25/07/2017 at 11:55 pm

    @ Aurel Ionica

    No sir, the individual liberties identified in the Bill of Rights were authored long before any weapons of mass destruction were created. They do not presuppose anything else other than the fact that they are self-evident and God-given. Anything else you try to twist into an alternate narrative doesn’t hold water.

    Freedom and killing are not at all connected in the way you describe. Rather, an armed people is a polite people, part of a society in which crime is minimal.

    Joshua used circumcision to remind the men they were supposed to be dedicated to God, as they had neglected His teachings and had even stopped practicing the tradition for a time. The men were thus rededicated to God and it strengthened their bond as a unit, not to mention the boost in morale knowing that they are again in God’s favor and that the battle is the Lord’s.

    If you think I hold science experts of today in high esteem, you are mistaken. The majority are materialists and are nothing but Darwin groupies who are incapable of original thought. On this we certainly can agree.

  20. @andreigbs

    “Freedom and killing are not at all connected in the way you describe. Rather, an armed people is a polite people, part of a society in which crime is minimal.”

    Is it just coincidence that Americans are the most armed people in the world and at the same time a third of them have a criminal record, again, the highest in the world?

    “The majority are materialists and are nothing but Darwin groupies who are incapable of original thought. On this we certainly can agree.”

    We definitely agree on Darwin groupies, but also definitely disagree on theological sharks, and I do not blame you since you have not spent your life among them as I did.

    • fratiijderi on 26/07/2017 at 1:12 am

    @ Florin Lăiu

    „Referitor la explicațiile circumciziei, nu pretind că am toate răspunsurile”

    Eu nu vreau să am toate răspunsurile, ci unul singur, care să fie credibil.

    „Ceea ce este important pentru un cititor al Bibliei să înțeleagă funcția religioasă a acestui ritual, ca simbol al legământului”

    Aici nu mai înțeleg nimic pentru că nu știu exact ce înseamnă „funcția religioasă”. Oricât citesc Geneza, nu găsesc ca Dumnezeu să fi dat/predat/înființat vreo religie pentru oameni.

    Apoi, ce e legământul pricep, dar dacă un măr sau o zi sau o mutilare sunt alese ca „semn” al acelui legământ, am nevoie de o explicație plauzibilă a alegerii mărului sau zilei sau mutilării.

    „Avraam moștenea astfel legământul făcut cu Adam”

    Acolo e poruncă, parcă, nu legământ.

    „Cu Avraam începe o nouă omenire”

    Cam multe începuturi… Pe ce vă bazați, de fapt?

    • fratiijderi on 26/07/2017 at 1:16 am

    @ Florin Lăiu – cont.

    „Biblia tratează cu respect toate problemele fizice/trupești”

    Nu văd legătura. Știu că Moise i-a învățat să iasă din tabără, cu lopățica după ei. Respectul e una, igiena alta, faptul că nu e tocmai cel mai „meditativ” moment când te presează vezica rămâne de luat în calcul.

    „ispitele de a încălca legea lui Dumnezeu în domeniul sexualității sunt poate cele mai multe. De ce nevoia de a-ți aminti că ești închinat Domnului nu ar putea fi un motiv?”

    Pentru că în momentul în care ajungi să-ți vezi circumcizia e cam târziu să te mai oprești. (și strict fiziologic, și moral – deja ți-ai (mai mult decât) „oprit privirea”)

    • fratiijderi on 26/07/2017 at 1:24 am

    @ Florin Lăiu – cont. 2

    „Când spuneți „cert este”, vă certați cu textul biblic, nu cu mine”

    Nu, textul e atât de lapidar în această privință – alte ritualuri, înființate de Moise, sunt de/prescrise amănunțit – încât e limpede că Avraam știa ce e circumcizia.

    „În cazul lui Avraam conta semnificația care i se dădea, și deosebirea în ce privește vârsta standard la care se aplica”

    Foarte saussurean/structuralist… Dar arbitrarietatea semnificatului în raport cu semnificantul nu merge și la simboluri. Așa că eu tot am nevoie de o explicație plauzibilă a mutilării și a zilei alese.

    „Doar unele din acele semne păgâne erau mutilări”

    Circumcizia este. Sau, dacă vă deranjează eventuala conotație negativă a cuvântului, putem să-i spunem excizie sau schimbare a corpului. Tot acolo ajungem. Unele sunt interzise, altele impuse.

    „Circumcizia apare și ea ca un fel de jertfă de sânge”

    Să înțeleg că sunteți adeptul unei scrieri târzii a Genezei? Că parcă știam pe dos.

    • fratiijderi on 26/07/2017 at 2:37 am

    @ Adrian Ghitta

    Pentru că sunt „empirist”, așa că singurul lucru din care pot să deduc ceva este experiența mea sau a umanității în genere (simplific: a altor oameni). De exemplu faptul că oamenii au putut să domesticească, pe lângă ierbivore (unele extrem de puternice și uneori periculoase, precum taurii), și carnivore mari sau feline îmi arată că porunca din Geneza 1:28 ar trebui luată în serios, fără fantezii cu păcate originare care au înrăit animalele. Iar faptul că europenii și cei din Orientul Mijlociu sunt imuni la o grămadă de boli datorită traiului alături de animale mă face să mă gândesc dacă nu cumva, domesticind toate animalele, omul ar fi fost scutit de majoritatea bolilor – nu-s imunolog să sap mai adânc, dar imunitatea datorată animalelor e bine documentată științific, așa că s-ar putea să fim principalii vinovați – întreaga omenire – pentru starea noastră de sănătate și pentru oamenii uciși de animale. A se vedea și Geneza 9:2, am mai povestit despre asta.
    Iar astfel de căutări sunt cronofage, nu se pot face de pe azi pe mâine ci ocupă – mai ales pentru unul ca mine, care nu e „intelectual” – ani de zile.
    Dacă vreți răspunsuri pe loc la orice întrebare, hermeneutici ad hoc pentru orice text sau „supune-te chiar de nu-nțelegi!”, știți la cine să apelați…
    După cum vedeți, dl. doctor se face că nu vede întrebările precise.

  21. Da, Gen. 1, 26-28 si Gen. 9, 2-7 sunt in strânsă legătura cu ceea ce autorul Genezei considera ca este “chipul si asemănarea” lui Dumnezeu, adică stăpânirea asupra creației cât si continuarea ei. Dar nu am înțeles de ce, in opinia dumneavoastră, circumciziunea are de-a face cu de-naturalizarea copilului si stabilirea raporturilor între părinți si copii.

  22. @fratiijderi

    ” – mai ales pentru unul ca mine, care nu e „intelectual” –”

    Pai daca nici mata nu esti “telectual,” atunci eu sunt fata mare.

    “După cum vedeți, dl. doctor se face că nu vede întrebările precise.”

    Mda, iar dvs. nu prea vedeti raspunsurile precise. Sau poate va cad cam greu la stomac.

    • Florin Lăiu on 26/07/2017 at 9:10 am

    @Dr Ionica
    «Deci “legamintul” (ca un “legamint” era) se facea cu parintii care aduceau copilul si nu cu bebelusul care nu avea cum sa stie ce se intimpla, dar aici este intrebarea, cind parintii aduceau copilul ca sa fie “obrezuit” al 8 zile, ce se “legau” ei de fapt sa faca? Sa-l mai faca cutitar la 13 ani, sau sa nu-l mai faca? Intelegi acum Florin de ce cind spui ca “obrezuirea” era “legamint,” de fapt nu spui inimic. Eu nu spun doar ca atit cea de la 8 zile cit si cea de la 13 ani erau “legaminte,” dar ca erau legaminte foarte diferite.»
    Totuși, nu am nicio dovadă că la păgâni, acest ritual ar fi fost precis conectat cu inițierea în arta militară. Cât despre evrei, nu găsesc nimic care să sugereze că motivul obrezuirii la opt zile i-ar fi ferit de arta militară. Evreii nu erau pacifiști, nici Dumnezeul Bibliei nu este pacifist, în sensul că foloseşte violenţa. Omuciderea (asasinarea și uciderea din culpă) era interzisă, dar impunerea pedepsei capitale, precum și „războaiele Domnului”, care sunt ilustrate clar, încă din Geneza șu Exodul, arată clar că Moise și Dumnezeul lui nu apar în istorie pentru introducerea filosofiei non-violenței. Exodul marchează constituirea unui popor, a unui viitor stat. Nu poate exista stat fără uzul forței, în condițiile acestea ale răului.

  23. @Florin Lăiu
    Si daca parintii nu se “legau” prin obrezuirea la 8 zile sa nu faca din copil cutitar cind creste mare, atunci ce se “legau” daca ceea ce faceu ei era totusi un legamint? Isi exprimau cumva credinta lor ca prin singerarea copilului, ei asteptau ca sa vina un mesia care sa se lase omorit ca prin singele varsat sa imbuneze zeul furios pentru pacatele oamenilor? Desi se pare ca fratiijderi are ceva in cap cind vorbeste de “obrezuirea” asta la 8 zile desi nu ne spune deoarece este de datoria noastra sa ghicim, tu ai ceva in minte cu privire la ce a gindit Dumnezeu cind a instituit-o si ce gindeau parintii atunci cind o practicau? Sau Dumnezeu lucra dupa zicala americana “don’t ask, don’t tell!”?

    • Florin Lăiu on 26/07/2017 at 11:04 am

    @ fratiijderi
    «Eu nu vreau să am toate răspunsurile, ci unul singur, care să fie credibil.»

    Ritualurile mozaice nu sunt explicate de autorul biblic, ori sunt explicate numai parțial. Rolul lor era în primul rând acela de a asigura o relaţie cu Dumnezeu, prin credinţă. Nu cred că avea mare importanţă pentru evreu toată filosofia din spatele ritualului, ci mai ales semnificaţia explicită care i s-a dat: sunt evreu, aparţin poporului sfânt, am fost dedicat Dumnezeului adevărat, am un destin aparte şi obligaţii specifice, chiar dacă acestea cer sacrificiu. Paul, ca ex-rabin, interpretează în sens creștin semnificația circumciziei: „Ați fost circumciși în Christos, nu printr-o circumcizie făcută de mână omenească, ci prin îndepărtarea poftelor carnale: circumcizia lui Christos;” (Col. 2:11). Afirmația lui sugerează o semnificație spiritual-morală a circumciziei. Nu degeaba și în VT apare această idee: „Yahwé, Dumnezeul tău, va circumcide inima ta şi inima urmașilor tăi, ca să-L iubești pe Yahwé Dumnezeul tău, din toată inima şi din tot sufletul, și să trăieşti.” (Dt. 30:6).

    «Oricât citesc Geneza, nu găsesc ca Dumnezeu să fi dat/predat/înființat vreo religie pentru oameni.»

    Ce reprezintă următoarele credințe și practici, dacă nu religie? Gn 2:1-3; 4:3-7, 26; 5:22; 6:9; 8:20; 12:7-8; 13:8; 17:23; 18:19; 26:5; 35:1, 7 etc.

    «Acolo e poruncă, parcă, nu legământ.»

    Nu întotdeauna legământul este prezentat explicit, ca legământ. Dar oriunde este vorba de o relație cu Dumnezeu, în care apar condiții, porunci, promisiuni etc. este un legământ.

    „Cu Avraam începe o nouă omenire” «Cam multe începuturi… Pe ce vă bazați, de fapt?»

    Este o temă recurentă în Geneza. Există un început cu Adam, urmat de eșec și de Potop. Este inițiat un nou început, cu Noe, care primește binecuvântările date lui Adam. Din nefericire, și acest început eșuează la Babel, iar triburile noahice alunecă în păgânism, dând naștere primei antichități cunoscute. Nu e de mirare că a fost necesar un nou început, cu Avraam, care moștenește binecuvântările și promisiunile date lui Adam și lui Noe.

    «Nu, textul e atât de lapidar în această privință – alte ritualuri, înființate de Moise, sunt de/prescrise amănunțit – încât e limpede că Avraam știa ce e circumcizia.»

    Dacă el știa, nu este oare suficient pentru scopurile practice care-l priveau pe el și pe urmașii lui? Ce pierd eu, dacă nu înțeleg chiar toate implicațiile circumciziei? Dacă ai găsit ceva, spune. Dacă ești doar anxios să știi mai mult, îmi pare rău că nu te pot ajuta. Cinstit, nu am făcut un studiu complet la subiect, ca să știu măcar ce se știe. Dar aceasta nu mă împiedică să observ că unele din explicațiile care se dau, sunt neverosimile; altele doar posibile, dar nesigure. Eu sunt satisfăcut cu explicația dată de Dumnezeu lui Avraam, chiar dacă nu este completă din rațiuni teoretice.

    Da, admit că circumcizia este o „multilare”, deși lipsită de gravitatea unei adevărate mutilări, pentru că nu afectează cu adevărat nici organismul, nici personalitatea (funcțional, estetic, relațional). Admit că este vorba de o intervenție brutală în Creație. Dar după Cădere, ritualul specific al religiei – jertfa, prezentă apoi la toate popoarele –, este de fapt o intervenție brutală, nedreaptă, corespunzătoare astfel naturii păcatului. Jertfele și circumcizia nu reprezentau un ideal religios, ci simboluri temporare, într-o lume a păcatului. Cea mai mare nedreptate și cel mai sângeros sacrificiu a fost moartea lui Christos, care a devenit singura noastră speranță, deși este privită ca neputința și absurditatea lui Dumnezeu (1Cor 1:25). Dumnezeu a apelat și la ritualuri păgâne, pentru a educa pe credincioșii Lui în credință. Lui Avraam, i-a cerut să-și sacrifice fiul, într-o lume în care jertfirea fiilor nu era o raritate. În Israel nu a permis Dumnezeu astfel de sacrificii, dar în comparație cu practicile păgâne (sacrificii umane) și cu alte practici israelite (sacrificii animale), „mutilarea” despre care vorbești este mai puțin decât o gaură în ureche.

    «(„Circumcizia apare și ea ca un fel de jertfă de sânge”). Să înțeleg că sunteți adeptul unei scrieri târzii a Genezei?»

    Nu cred într-un Pentateuc elaborat târziu. Dar ce are de-a face datarea Genezei cu jertfa de sânge? Religiile antice au practicat sacrificiile, iar în Geneza există o mulțime de sacrificii, începând cu implicația acelor tunici de blană, pe care le „fabrică” Dumnezeu pentru Adam și Eva, continuând cu jertfa lui Abel, și apoi cu jertfele menționate în mod explicit în legătură cu Noe, Avraam, Isaac și Iacov. Termeni pentru jertfă apar de șapte ori în Geneza, iar altarul apare de 13 ori. Nu am întâlnit până acum obiecția că circumcizia, ca un fel de sacrificiu, ar indica o dată târzie a Genezei.

    • Andrei on 26/07/2017 at 11:47 am

    @ Aurel Ionica

    “Is it just coincidence that Americans are the most armed people in the world and at the same time a third of them have a criminal record, again, the highest in the world?”

    You conflate some things that you shouldn’t. Firstly, a criminal record does not require weapons and can be gotten for something as simple as shoplifting. This has nothing to do with a society being armed. Criminals have no problem obtaining guns and committing crimes; this should not be used as an excuse to curb gun ownership by law-abiding citizens and I would hope you don’t fall into this liberal trap mindset so pervasive in society today.

    The fact that there are more than 300 million guns in this country and yet only 30,000 deaths by guns (including suicides) occur annually disproves your assertion. This is a topic for another day perhaps.

    “…I do not blame you since you have not spent your life among [theological sharks] as I did.”

    This might be a true reflection of how you feel, and I’m sorry that is the experience you’ve had, but it is not absolute proof that those theologians with whom you disagree are indeed “sharks,” spreading gogomanii.

    The way I see it, disdaining charlatan materialist science probably won’t end up affecting my faith in the scientific method itself and the truths I can find out about the world by applying it.

    However, disdaining theology the way it’s been practiced and understood from the Reformation to present time might affect someone’s faith and lead them astray. That’s not something I’d want on my conscience.

  24. @Andrei

    “The fact that there are more than 300 million guns in this country and yet only 30,000 deaths by guns (including suicides) occur annually disproves your assertion. This is a topic for another day perhaps.”

    You said that having guns, keeps criminality low, but what is your proof? Why do not guns keep shoplifting low? If you admit that at least 30.000 people are killed by guns and not by shoplifting, is that proof that guns keep criminality low? When you say “only 30,000 deaths, are you suggesting that in your judgment 30,000 lives are just a trifle? I would have expected a dedicated Christian to have a higher regard for human life.

    • Andrei on 26/07/2017 at 1:53 pm

    @ Aurel Ionica

    “You said that having guns, keeps criminality low, but what is your proof? Why do not guns keep shoplifting low? If you admit that at least 30.000 people are killed by guns and not by shoplifting, is that proof that guns keep criminality low? When you say “only 30,000 deaths, are you suggesting that in your judgment 30,000 lives are just a trifle? I would have expected a dedicated Christian to have a higher regard for human life.”

    Don’t you think the shoplifting rate would likely be much lower if store security guards carried guns instead of a stick and flashlights?

    Gun-related deaths are less than .01% of the total population of the USA. While every unjust death is a sad loss, my comments were highlighting the miniscule ratio of gun violence in relation to the number of guns existing in this country, which you assumed were a bad thing.

    There are far more cases where a good guy with a gun stops a bad guy with a gun, you just don’t hear too many news reports of those because they deviate from the gun control advocacy narrative. I hope you haven’t already bought into it.

    Again I fear you are deflecting. Show me a country on earth with no deaths, crime or violence of any kind. And still, many more people die from health-related issues than from any form of violence. This is just the sad state of affairs on this sin-infested planet, whose time is up shortly.

  25. @Andrei
    You persuaded me: For those for whom guns are the image and the will of God, reason and arguments have no value.

    • fratiijderi on 26/07/2017 at 3:38 pm

    @ Aurelia Ionică

    (Zic, totuși, să nu-ncepem să ne jignim…)

    Întrebările sunt tot acolo, negru pe alb(astru), de pe 22. Nu merg fentele și maradonele, stau cu mâna pe portofel. Haideți cu răspunsurile!

    • fratiijderi on 26/07/2017 at 3:56 pm

    @ Florin Lăiu (1)

    „Rolul lor era în primul rând acela de a asigura o relaţie cu Dumnezeu, prin credinţă”

    Cer iertare, dar această propoziție îmi e complet obscură. Nu știu care e sensul lui „a avea o relație” cu Dumnezeu; la fel cum nu văd cum credința poate fi mediul unei relații.

    „Nu cred că avea mare importanţă pentru evreu toată filosofia din spatele ritualului, ci mai ales semnificaţia explicită care i s-a dat”

    Adică evreul era prost și nu se-ntreba ce e cu ritualul ăla, își circumcidea copiii fără să-șipună întrebări… Greu de crezut, totuși.

    De Pavel m-aș feri cât pot, din câteva motive: textele sale sunt scrisori, ne lipsește adesea contextul; sunt polemice și fragmentare, adesea înfruntări retorice stricto sensu, improprii pentru concluzii întrucât nu știi niciodată dacă ceea ce zice e reluarea argumentului advers sau propriul argument; el însuși nu-mi inspiră defel încredere – n-a fost ales de Isus, era în conflict cu apostolii aleși de Isus, și-a pierdut viața din cauza unei ipocrizii, martiriul e hagiografie contrară spiritului VT.

    • fratiijderi on 26/07/2017 at 4:19 pm

    @ Florin Lăiu (2)

    Deuteronom 30 vine după 29, unde se vorbește explicit despre păcătuitul în inimă, deci o încălcare a legământului în inimă trebuie urmată de refacerea legământului tot în inimă. Metafora e suficient de transparentă, nu văd dificultatea. Dar tot nu am aflat de ce circumcizie și nu un cercel în buric, de exemplu. Și nu, că a tras Dumnezeu biletul cu circumcizia din căciulă nu e un răspuns care să mă satisfacă.
    M-aș feri cu tot dinadinsul și de eșecuri (nu cred într-un zeu-Dorel, care-o tot bușește, o repară, și tot cu oiștea-n gard sfârșește), și de începuturi (început a ce, de fapt, că Adam e singur, Noe e doar cu ai lui, Avraam e cu tot restul lumii?).

    „Eu sunt satisfăcut cu explicația dată de Dumnezeu lui Avraam, chiar dacă nu este completă din rațiuni teoretice”.

    Păi unde e explicația aia, că eu n-o găsesc în text. Și dacă n-o-nțeleg, îmi pun întrebări. Nu e cel mai obscur pasaj, dar e șiboletul meu preferat. Așa cum privesc cu mefiență la filozofii ce nu pot urmări argumentația din Etica lui Spinoza sau dialectica lui Hegel (vedeta Peter Singer e unul ce-l ratează en fanfare pe Hegel, de exemplu, ceea ce nu i-a știrbit cu nimic celebritatea mondială datorată unor răspunsuri în doi peri pe orice temă, date oricăror ziariști), de la bibliști/teologi aștept răspunsuri coerente la câteva bucăți de-astea din Geneza și Iov.

    • Andrei on 26/07/2017 at 4:32 pm

    @ Aurel Ionica

    “You persuaded me: For those for whom guns are the image and the will of God, reason and arguments have no value.”

    You fixate on one thing (guns) after hopping around deflecting questions on the real issues. You conflate guns with the will of God. This is illogical behavior and a poor attempt at intellectual entrapment.

    I’m saddened that your extremist, narrow-minded views brought about by your “reason and arguments” are worth more to you than perhaps even finding out what the will of God is.

    @ fratiijdere

    Is it really that difficult to understand what it means to have a relationship with someone? Unless you are perhaps single…

    Another name for faith is trust. You cannot have a healthy, working relationship without it. This might be the crux of the issue.

    • fratiijderi on 26/07/2017 at 4:35 pm

    @ Florin Lăiu (3)

    „începând cu implicația acelor tunici de blană”

    De fapt, aici se rupe tot. Nu e pomenită nicio jertfă – nici nu ar avea cum, chiar presupunând că Dumnezeu a cerut sacrificii (lucru care trebuie discutat separat), ca Dumnezeu să-și aducă sieși ofrande și jertfe. Pur și simplu ar fi absurd.

    Apoi, că tot sunteți doi specialiști aici, e musai ca darurile aduse de Cain și Abel să fi fost „jertfe”, mai precis ca Abel să fi ucis mielul? Că, din ce știu, sunt cuvinte diferite acolo față de jertfa lui Noe, de exemplu.

    Nu e un anacronism? Că fix la asta mă refeream cu datarea, Moise are prevederi cu privire la jertfe, dar înainte de el eu n-am găsit ca Dumnezeu să ceară/poruncească jertfe. Cum și ce erau jertfele la alte popoare se cam știe.

    Despre religie, îmi pare că puneți carul înaintea boilor: sigur că anumite gesturi banale (a mânca și a bea, de exemplu, devine euharistie) pot fi incluse în religii și ale lor ritualuri, dar prezența lor nu înseamnă încă religie, ci fix odihnă, mâncare, dar etc.

  26. @fratiijderi

    “(Zic, totuși, să nu-ncepem să ne jignim…)”

    Si cu ce v-am jignit? Ca am spus ca nu sunteti un prostalau ci un intelectual super-citit? Ce rost are sa va raspund la intrebari la care dvs. deja aveti raspuns? Daca aveti o explicatie mai buna cu privire la circumciziune, prezentati-o aici ca sa punem si noi intrebari, si daca a dvs. este mai buna, atunci o adoptam pe a dvs. si o aruncam pe a mea la gunoi. Deocamdata nici dvs., nici Florin, nu ati prezentat ceva mai bun, si intrucit a mea este singura ce este insotita de o justificare, ramine singura pe teren. Daca aveti explicatii mai bune, intrati pe teren sa ne confruntam, dar daca va place sa va credeti mari jucatori pentru ca eu nu raspund la fluieraturile din tribune, va las aceasta placere. De ce va simtiti ofensat?

  27. “…o adoptam pe a dvs. si o aruncam pe a mea la gunoi.”

    Asta da minune! Chiar si un raționalist ar crede in ea. 🙂

  28. @adrian
    Adevarat, ca cineva sa accepte altceva decit ce are in cap este un miracol; diferenta este ca lucrurile pe care le am eu in cap mi le-am bagat singur, pe cind lucrurile pe care le au altii in cap le-au fost bagate de altii. Deindata ce lucrurile pe care le am eu in cap, eu insumi mi le-am bagat, asta este dovada ca eu le pot si schimba, dar cei care au lucruri inghitite pe nemestecate de la altii, nu este nici o sansa sa se mai clinteasca ceva acolo.

    • Andrei on 27/07/2017 at 2:23 pm

    @ adrian

    Well, at least there is plenty of discussion which is good… Too bad some of it is incoherent, illogical and rambling in nature.

    I look forward to more videos.

  29. Stimați specialiști FL si AI, in opinia mea ați dat bir cu fugiții in loc de a raspunde întrebărilor ridicate de fratiijderi. Dacă tot v-ați angajat in schimb de opinii intr-o arena publica, este cazul sa va clarificați poziția si cand sunteți confruntați in ce privește validitatea opiniilor dumneavoastră, este cazul sa răspundeți provocărilor. Zeci si sute de martori la aceste discuții nu vor înțelege retragerea fiecăruia, înainte de vreme, in turnurile dumneavoastră de fildeș.

  30. @adrian
    La ce intrebari sa raspund? La astea?
    “1. Am înțeles de ce minimum 8 (cf. supra) dar de ce nu 10 sau 37?”
    Adica omul pretinde ca a inteles de ce trebuia sa se faca imediat dupa ziua a 7-a, dar vrea acum sa-i explic de ce nu se facea si in ziua a 10-a sau a 37-a? Circumciziunea se facea o singura data, si daca avea o ratiune pentru care se facea atit la 8 zile cit si la 13 ani, cum putea sa se mai faca si la alte date? Ce sa-i raspund? Ca “logica” i-a incurcat mintile? Dupa aceea ma acuza ca-l jignesc.

    “2. Ok, copiii deja circumciși nu mai puteau fi circumciși; dar dacă această mutilare nu mai era posibilă, puteau oricând să aleagă o alta pentru a marca intrarea în rândul spintecătorilor, nu? Așa că tot ceea ce spuneți este că intenția era împiedicarea ACESTUI ritual, dar nu și a altora cu același sens. Nu e cam puțin???”
    Desigur ca un copil care fusese circumcis la 8 zile nu inseamna ca nu mai putea sa devina la maturitate cutitar, cu sau fara ritualuri, cu atit mai mult cu cit el oricum nu avea habar ce s-a intimplat la 8 zile. Circumcizia la 8 zile exprima doar intentia parintilor de a nu creste copilul ca sa fie cutitar, dar asta nu inseamna ca parintii nu puteau sa interpreteze circumciziunea ca ei de fapt au “dat Domnului” pe copil ca sa fie cutitarul Domnului asa cum a facut mama lui Samson. Ce a intentionat Moise printr-un ritual si cum il folosesc altii este o cu totul alta mincare de peste. Ca sa presupui ca poate exista vreun ritual care sa preintimpine pe cineva sa faca tot ce vrea dupa aceea, este pur si simplu ridicol. Chiar Edi care a fost botezat si “nascut din nou,” iata ca acum a devenit mare ateu. Ce vrea sa spuna omul acesta cu intrebarea asta? Ca poate pune intrebari stupide deoarece discuta cu niste idioti?

    “3. Mă îndoiesc că n-ați auzit de bat mițvah…”

    Si ce daca am auzit de bat mitvah? Ce legatura are cu circumciziunea baietilor?

    “4. La fel cum mă îndoiesc că nu aveți suficiente cunoștințe de biologie încât să vă fie limpede că extirparea clitorisului nu scade libidoul… Nici măcar cusătura nu rezolvă problema călcâielor aprinse, ci doar face imposibilă (fără urme) stingerea.”

    Nimeni nu a sustinut ca extirparea clitorisului face imposibil actul sexual. Asta nu inseamna ca operatia nu are nici un efect, altfel nu ar fi practicata. Din cite spun medicii, extirparea clitorisului face imposibil orgasmul si nu libidoul. Dar pina la urma, motivul pentru care clitorisul este extirpat de catre cei ce practica ritualul este bazat pe ceea ce cred ei, si nu pe ceea ce isi imagineaza acest fratiijderi. Daca cei care au adoptat acest ritual isi imagineaza ca operatia respetiva face din femeie o sfinta, ce stie si crede fratiijderi este irelevant. Cind asiaticii cred ca daca beau corn de rinocer macinat asta ii vindeca de cancer, faptul ca fratiijderi sare-n sus ca praful ala de rinocer nu vindeca nici un cancer nu are nici o legatura cu motivul pentru care asiaticii respectivi apeleaza la astfel de medicamente.

    “5. Și, oricum, ați rămas dator cu sensul circumciziei „în sine”, indiferent cine ar practica-o…”
    Nu am habar ce este aia circumcizie “in sine.” Eu stiu numai ce este aia circumcizie “în puță” si eu doar despre aia am vorbit.

    • Florin Lăiu on 28/07/2017 at 4:22 pm

    Dragă fratiijderi,

    Ai afirmat că expresia „a avea o relație cu Dumnezeu” este pentru tine complet obscură, și că nu vezi cum credința poate fi mediul unei relații. Am să-ți răspund că și necredința este mediul unei relații, fiindcă o relație înseamnă, în mod simplu:, o legătură, un raport, o referință. A nu avea o relație bună cu Dumnezeu, a pretinde că nu ai nicio relație, înseamnă de fapt a cultiva o relație proastă. Este natural să fugim de o autoritate pe care nu o putem controla.

    „Adică evreul era prost și nu se-ntreba ce e cu ritualul ăla, își circumcidea copiii fără să-șipună întrebări… Greu de crezut, totuși.”

    N-am vrut să spun că evreul nu-și punea întrebări. Uneori își dădea și răspunsuri proaste (când prefera explicațiile politeiste, de exemplu – o tentație și o rătăcite de lungă durată în istoria veche a evreilor). Am vrut să spun că evreul putea fi mulțumit foarte bine cu explicația moștenită de la Avraam și implementată în legislația mozaică. Era, pur și simplu, semnul că face parte dintr-un popor închinat Domnului. De ce este absolută nevoie de mai multă explicație? De ce la prepuț și nu la testicule? De ce la organul genital și nu la nas? De ce la opt zile și nu la șapte? Deocamdată nu mă interesează, am alte priorități; și nu am nicio dovadă că evreul ar fi condiționat împlinirea ritualului de înțelegerea tuturor motivațiilor divine sau strămoșești legate de circumcizie.

    „De Pavel m-aș feri cât pot, din câteva motive: textele sale sunt scrisori, ne lipsește adesea contextul; sunt polemice și fragmentare, adesea înfruntări retorice stricto sensu, improprii pentru concluzii întrucât nu știi niciodată dacă ceea ce zice e reluarea argumentului advers sau propriul argument; el însuși nu-mi inspiră defel încredere – n-a fost ales de Isus, era în conflict cu apostolii aleși de Isus, și-a pierdut viața din cauza unei ipocrizii, martiriul e hagiografie contrară spiritului VT.”

    Acesta este deja un subiect aparte, cu multe ramificații. Cu cât respingi mai mult din Biblie, cu atât vei găsi mai puține răspunsuri biblice. Afirmațiile pe care le faci aici sunt obiecționabile. Chiar dacă epistolele sunt în anumite locuri mai puțin clare, din motive de retorică polemică, sau de necunoaștere a contextului exact, referința la circumcizie era un subiect iudaic clasic și era agitat printre creștinii primului secol. Nu e absolut nicio problemă de contextualizare aici. Să spui că Pavel nu-ți inspiră încredere, fiindcă nu a fost ales de Iisus este foarte nepotrivit. Mai întâi, NT arată în mod repetat că Iisus i s-a adresat lui Saul/Paul în acea teofanie, pe drumul Damascului. A fi ales direct de Iisus nu este în sine o garanție. Iisus a ales până și „un drac” de Iuda, și i-a promis (în mod implicit și condiționat) un tron în împărăție (Mt 19:28; In 6:70). Pe Iacov și pe Iuda („frații lui Iisus”, Iac 1:1; Iud 1:1; Mc 6:3; Gal 1:19) nu i-a ales Iisus Însuși, pentru că inițial ei nu crezuseră în El (In 7:5), așa cum Pavel nu credea și nici nu era prezent în Iudeea încă.

    Oricum, a apela la ideea alegerii de către Iisus, pare că Îi atribui lui Iisus o autoritate supremă. Dacă nu ai încredere în autorii Bibliei (între care și autorii evangheliilor, ai epistolelor etc.), sau așa mi se pare mie, de unde încrederea asta în Iisus, despre care doar acești autori au vorbit? Ideea că Pavel ar fi fost în conflict cu apostolii aleși de Iisus este vechea gogoriță a unor teologi neliniștiți. Faptul că Pavel a avut o neînțelegere ocazională cu Petru nu confirmă o asemenea viziune, deoarece Pavel în scrierile lui vorbește cu respect față de „Chifa” (Petru), iar acesta, în 2 Petru 3 vorbește cu simpatie despre Pavel, avertizând pe cei care răstălmăceau mesajul lui Pavel. Și care a fost „ipocrizia” din cauza căreia Pavel și-a pierdut viața? A fost un moment mai puțin ipocrit decât al lui Petru, menționat în Galateni 2? În timp ce Petru (și Barnaba, colegul lui Pavel) s-au dedat la ipocrizie de teama „fraților” sosiți din Iudeea, Pavel a făcut pe iudaizantul nu de teamă, ci din respect pentru sfatul liderilor de la Ierusalim, din anturajul lui Iacov (FA 21:18-31). Este nedrept să judecăm astfel pe un om ca Pavel. Și de ce martiriul ar fi o „hagiografie contrară spiritului VT”? Există destule cazuri de martiri în VT: unele explicite (Abel, Zaharia al lui Iehoiada, profeții uciși de Izabela cf. 1Îm 18:4,13; 19:10, 14; 2Îm 9:7; martirii din timpul persecuției lui Antioh IV (Dan 11:33, 35) etc.

    „Deuteronom 30 vine după 29, unde se vorbește explicit despre păcătuitul în inimă, deci o încălcare a legământului în inimă trebuie urmată de refacerea legământului tot în inimă. Metafora e suficient de transparentă, nu văd dificultatea.”

    Păi tocmai, nu e nicio dificultate, iar observația pe care ai făcut-o, legată de Dt 29:18-19 este foarte pertinentă.

    „Dar tot nu am aflat de ce circumcizie și nu un cercel în buric, de exemplu. Și nu, că a tras Dumnezeu biletul cu circumcizia din căciulă nu e un răspuns care să mă satisfacă.”

    Nu știu sigur motivul, am spus deja. Acum mi se pare nerelevant. În orice caz, nu văd vreo relație între circumcizie și inițierea militaristă. E prea speculativă și în mod evident evreul biblic este mult mai realist și uneori folosește forța, așa cum au folosit-o Avraam și Moise. Poate că Dumnezeu a ales circumcizia pentru că legământul cu Avraam era centrat pe ideea de „sămânță”, de „popor”, de înmulțire, în ciuda problemelor. În acest caz, nu era un alt loc mai potrivit de a aplica semnul dedicării sângeroase, decât așa cum se practica la egipteni, unde o anumită elită se circumcidea. Faptul că la evrei Dumnezeu a ales circumcizia la opt zile, arată că motivația era diferită de a egiptenilor, că nu era un ritual de trecere sau de inițiere.

    ”M-aș feri cu tot dinadinsul și de eșecuri (nu cred într-un zeu-Dorel, care-o tot bușește, o repară, și tot cu oiștea-n gard sfârșește), și de începuturi (început a ce, de fapt, că Adam e singur, Noe e doar cu ai lui, Avraam e cu tot restul lumii?).”

    Nu este vorba de eșecul lui Dumnezeu. El totdeauna iese câștigător. Dar omul este păcătos, iar mulțimile nu progresează în bine, ci de obicei regresează.

    „Păi unde e explicația aia, că eu n-o găsesc în text. Și dacă n-o-nțeleg, îmi pun întrebări. Nu e cel mai obscur pasaj, dar e șiboletul meu preferat.”

    Dacă e șibolet, nu am șanse de supraviețuire – nu-ți cunosc dialectul. 🙂

    ”De fapt, aici se rupe tot. Nu e pomenită nicio jertfă – nici nu ar avea cum, chiar presupunând că Dumnezeu a cerut sacrificii (lucru care trebuie discutat separat), ca Dumnezeu să-și aducă sieși ofrande și jertfe. Pur și simplu ar fi absurd.”

    Nu e pomenită nicio jertfă, dar blana/pielea implică neapărat sacrificarea unor animale. Dumnezeu le-ar fi putut face haine de in sau de cânepă. Cum jertfele au locul central în ritualul israelit, și presupunem că și Abel învățase de undeva, ne putem aștepta ca în Eden să avem primele jertfe aduse de Adam. Acoperirea oamenilor cu pielea victimei sacrificate, în contrast cu acea fustă de frunze, pentru a acoperi rușinea goliciunii apărute după cădere este semnificativă.
    Apoi, că tot sunteți doi specialiști aici, e musai ca darurile aduse de Cain și Abel să fi fost „jertfe”, mai precis ca Abel să fi ucis mielul? Că, din ce știu, sunt cuvinte diferite acolo față de jertfa lui Noe, de exemplu.

    Ai dreptate, este folosit aici un termen diferit (minḫa), care are atât sensul general de dar, cât şi sensuri specializate: tribut, prinos (ofrandă), și este folosit pentru jertfa arderii de tot (Ex 29:41). De astfel, în Geneza 4 ni se spune că Abel a adus un dar din progeniturile turmei și „din grăsimea lor” (vezi și Ex 29:22). Cum ar fi putut să aducă grăsimea ovinelor ca ofrandă Domnului, dacă nu jertfindu-le?

    ”Despre religie, îmi pare că puneți carul înaintea boilor: sigur că anumite gesturi banale (a mânca și a bea, de exemplu, devine euharistie) pot fi incluse în religii și ale lor ritualuri, dar prezența lor nu înseamnă încă religie, ci fix odihnă, mâncare, dar etc.”

    Cred că și asta ține de un dialect diferit. Când acestor gesturi „banale” li se dau semnificații speciale, din motive de relație cu Divinitatea, ele implică religie. Eu nu am menționat decât aceste lucruri care sunt mai târziu specifice religiei iudaice. Dar religia propriu-zisă implică un soi de comunicare cu Divinitatea, iar în această privință, Geneza este în frunte.

    Ar trebui observat și faptul că religia inițială dată de Dumnezeu omului cuprindea destul de puțin: 1. distincția dintre ziua a șaptea și celelalte zile (neexplicată); 2. respectul față de autoritatea suprarațională a Creatorului (o interdicție neexplicată). Celelalte lucruri bune erau puse de Dumnezeu în instinctele și gusturile omului, nu în precepte exterioare (de exemplu, relația socială / soț-soție, etc.).

  31. @Florin

    ” Cum jertfele au locul central în ritualul israelit, și presupunem că și Abel învățase de undeva, ne putem aștepta ca în Eden să avem primele jertfe aduse de Adam. ”

    Si de ce te-ai astepta ca primele jertfe sa fie aduse de Adam? Aha, stii ca Adam pacatuise mincind din pomul cunoasterii binelui si raului, si uite cum Adam nu stia ca pacatuise cind a mincat din pomul cunostintei binelui si raului si in loc sa aduca el jertfa, aduce jertfa Abel care nu pacatuise, si desi “pacatosul” de Cain aduce si el jertfa, Dumnezeu primeste “jertfa” alui care nu avea nici un motiv sa o aduca si nu o primeste pe a celui care avea motive sa aduca jetfa chiar daca inca nu facuse nimic. Si asa se face ca Florin stie mai bine ca Adam daca Adam pacatuise sau nu si ca trebuia sa aduca jertfa ceea ce este clar ca lui Adam nu i-a trecut prin cap.

  32. Pentru cei interesati sa inteleaga in ce consta circumcizia la adulti asa cum este practicata si astazi, puteti viziona aici un documentar alcatuit de National Geographic:

    https://www.youtube.com/watch?v=Zw-124t993c

  33. @ Aurel Ionica

    Din ce am vazut in clipul facut de National Geografic, singurul lucru care s-a spus este ca circumcizia este un ritual de trecere de la copilarie la maturitate. Tanarul barbat are acum dreptul la casatorie si, in general, are drepturi si responsabilitati caracteristice barbatilor. Daca a fi un luptator este inclus printre responsabilitati, desigur ca va fi si luptator, dar este posibil ca niciodata sa nu fie nevoie de a lupta. Ramane inca de dovedit ca ritualul este o initiere speciala catre statutul de luptator, ori a fi luptator este doar una din responsabilitatile barbatilor.

    • fratiijderi on 30/07/2017 at 3:40 pm

    @ Adrian Ghitta, Aurel Ionică

    AG, după cum vedeți, domnul doctor se face că nu vede întrebările și mai răspunde o dată ălora vechi, că deh, așa se face hocus pocus…

    AI, vedeți întâi ce-am scris la July 22, 2017 at 2:57 pm (UTC -4) și July 22, 2017 at 2:58 pm (UTC -4).

    Apoi, am zis că am înțeles pe ce vă bazați când ziceți că trebuia să treacă șapte zile, nu și că aș fi de acord. Repet, nici copilul și nici mohelul nu sunt lăuze. Deci s-ar fi putut face și la 2 zile, că mama nu era implicată în ritual. Dar, în continuare, ca să previi ca ceva să nu se întâmple la 13 ani făcându-l mai devreme poți oricând între 0 și 12 ani, nu?

    Apoi, să înțeleg că Moise/Dumnezeu a vrut să existe un ritual pentru a preveni un alt ritual, dar niciun ritual nu poate preveni ceea ce ar fi adus ritualul ce trebuia prevenit. Adică circumcizia la 8 zile e o aflare în treabă, iar Moise/Dumnezeu un fel de Dorel ce face o treabă ca să nu se spună/ că n-a fost făcută, chiar dacă nu folosește la nimic.

    Apoi, a spune că oamenii practicau ritualuri despre care știau că nu vor avea niciun efect e totuna cu a spune că oamenii ăia erau proști. Eu nu pot să asum asta când vreau să pricep ceva.

    • fratiijderi on 30/07/2017 at 3:49 pm

    @ Adrian Ghitta, Aurel Ionică

    Cu mutilarea femeilor sper că, da fapt, n-ați vorbit cu niciun doctor, altminteri vai de pacienții acelui doctor, că sunt în suferință mai mare decât cei ce intră pe mâna unui „logician” ca dvs.

    Adică oamenii erau niște cretini care nu s-au prins că degeaba mutilezi o femeie, că ei oricum nu-i scade dorința (libidoul, aprinderea călcâielor, cum vreți să-i ziceți), și le circumcideau mai departe doar pentru că erau niște minți preștiințifice care nu observau că morții băgați în pământ putrezesc, nu se plimbă, și nici că violența nu are nimic de-a face cu lungimea prepuțului, ci cu educația, și-așa că tot scurtau de pielea aia în speranța că va opri războaiele. Și vă mai plângeți de „scholars” care își rotesc ochii și săr prin tavan de indignare…

    Și e cam jenant să vă legați de expresii precum „circumcizie în sine”, câtă vreme știm amândoi foarte bine că nu vizam vreun sens kantian, ci întrebam pur și simplu ce-au avut în cap ăia care au inventat circumcizia, adică ce sperau ei să obțină tăind o bucată de piele. Dar nu mai sper la răspunsuri serioase, deja… Decât să mai răspundeți aiurea, mai bine vă considerați scutit și-l rog pe dl. AG să nu vă mai ceară să răspundeți, că doar ne pierdem vremea.

    • fratiijderi on 31/07/2017 at 12:59 am

    @ Florin Lăiu

    (doar bucata asta și @ Andrei) God is just another FB account, and you can put „in a relationship with God” on your profile…

    O să ziceți că mă leg de cuvinte, dar nu văd în ce fel pot să am o „relație” cu Dumnezeu. Dumnezeu ori este tată, cum era pentru Isus, ori este idol al puterii violente. Or, cu tata nu am o relație. Este condiția mea de posibilitate, biologic și cultural, așa cum fără Dumnezeu nu ar fi fost posibile gândirea și limbajul. Tata nu mă place pentru un motiv anume, nu s-au adunat compatibilități sau interese comune pentru a avea mediul de relație. N-a făcut ceva să am încredere în el, ci am pentru că n-am avut de ales, era deja acolo când am apărut eu. Nu trebuie să-i intru în voie, să-i trimit daruri, să-i câștig bunăvoința, înainte să fiu m-a vrut și m-a iubit. Nu trebuie să-i cer ceva, pentru că tot ce am de la el am, întrucât existența, baza pentru toate celelalte, o am de la el. Nu contează cât de bine sau de prost mă înțeleg cu tata sau cu Dumnezeu, pur și simplu nu pot schimba nimic din ceea ce le datorez, nu mă pot face mai bătrân decât ei, nu se poate să fi fost eu înaintea vreunuia, și asta în ordine logică, nu cronologică. A, și chiar dacă aș fi bastard și mi-ar scrie pe certificatul de naștere „tată: natural”, tot aș fi convins că am un tată, așa că nu am nevoie de vreo credință mistică pentru a crede că există, pur și simplu nu s-ar fi putut altfel. De-asta mă interesează destul de puțin misticile imaculatei concepții moșmondite prin Grecia Magna de pitagorei și importate en gros în creștinism. Ceea ce spune Isus ar avea sens și dacă ar fi fiul biologic al lui Iosif.

    • fratiijderi on 31/07/2017 at 4:10 am

    @ Florin Lăiu (cont.)

    Relație, după mintea mea (nu după dicționare), poate să fie doar între oameni egali și liberi. Restul e dependență, co-dependență, apartenență, co-apartenență, supunere. Cu tata și cu Dumnezeu nu sunt nici egal, nici în raport de libertate; egalitatea n-o s-o capăt niciodată, cel puțin temporal, iar libertatea trebuie să mi-o câștig. Relații am cu vecinii, prietenii, cunoscuții – le sunt egal și nu le datorez nimic, raportul față de ei nu e un dat imuabil, așa cum e față de părinți sau Dumnezeu. Aproapele meu.

    Alta e situația cu căsătoria. Acolo pot, într-adevăr, să vorbesc despre o relație ce se întinde pe mai multe paliere. Și care, din ce pricep eu și din istorie, și din experiența comună, și din Geneza, este ceva ce ține strict de cultură. Or ăsta e lucrul ce se petrece într-a opta zi.

    Prima istorie se termină în 2:4, cu aceleași cuvinte cu care a început. Apoi intrăm în zona culturii, a spiritului, și primul semn că e așa este povestea cu ploaia, care nu cădea pentrucă n-ar fi avut sens, nu era niciun om să lucreze pământul. Așa că avem dublajele: omul apare ca toate celelalte mamifere – și e deplin mamifer, dar nu e doar asta – și apoi ca om, care știe că e din țărână (adică parte din natură), pentru că prin reverse engineering știe și că va deveni din nou țărână, dar o țărână după un chip anume și, mai ales, purtător al suflării divine, care e nu „primum movens” (ho ou kinoumenos kinei), ci ceva ce rămâne permanent în om, câtă vreme omul rămâne „suflet viu”. Și e firesc ca apoi să apară agricultura (grădina), ca activitate rațională, abținerea (pomul „oprit”), domesticirea și mariajul.

    • fratiijderi on 31/07/2017 at 4:41 am

    @ Florin Lăiu, Adrian Ghitta (cont.)

    Că educația copilului începe cu educarea sfincterelor cred că nu mai trebuie argumentat, ci doar constatat. Abținerea este mecanismul oricărei educații, dar problema este că sensul primar al educației s-a pierdut din cauza puterii violente, care a apărut extrem de repede, cu Cain fratele-mai-mare. Sensul educației este să producă libertate, să sporească libertatea în raport cu cei cu care nu poți avea relație (părinți, Dumnezeu), pentru a putea intra apoi în relație cu „aproapele”. Cu cât dependențele – de sânul mamei, apoi de munca tatălui și a mamei pentru pregătirea hranei, apoi de casa părintească, apoi de cunoștințele părinților și așa mai departe – se reduc, cu atât copilul devine mai liber, mai capabil să dezvolte relații. Cunoștințele și supunerea propriului corp sunt baza pentru supunerea întregii lumi ne-umane. Întâi trebuie supuse plantele, prin cultivare, apoi animalele, prin domesticire și, abia când acestea au fost făcute, omul poate intra într-o relație cu alt om din afara familiei. Tocmai pentru a cunoaște prețul libertății și rostul supunerii. Așa că însurătoarea vine la urmă, pentru ca omul să nu-i fie omului supus, ci aproape-același. Iar pentru asta trebuie să faci cel mai mare sacrificiu, să-ți părăsești pe cei în care ai încredere din născare, pentru a te abandona, gol și complet deschis, unui altul care oricând te-ar putea supune prin dorință. Și, cum omul e un mamifer ce nu intră în călduri, disponibilitatea de deschidere spre celălalt este un sacrificiu, este momentul în care pierzi o parte din tine, dar câștigi pe cineva care este carne din carnea ta. Somnul lui Adam și partea luată din el pentru facerea Evei sunt unele dintre cele mai frumoase metafore pentru dragoste și abnegație. Și abia după ce acest „ritual” este parcurs, omul e pregătit să aibă prunci.

    • fratiijderi on 31/07/2017 at 5:51 am

    continuare (scuze că scriu pe bucăți, dacă scriu mai mult se „ascunde” butonul de Post Comment)

    Ritualuri maritale bazate pe mutilare există la (aproape, că eu nu-s intelectual sau expert) toate popoarele, în diverse forme. Nu știu care este ur-phaenomen, dacă circumcizia sau altele, așa cum nu știu dacă narațiunea „coastei” e mai veche decât cea a grecilor, de exemplu, dar ce se știe cu certitudine este că ritualuri ale „renunțării” în vederea intrării în viața de adult sexuat pre-există religiilor și oricăror alte narațiuni impuse de puterea violentă. Și că nu au legătură cu milităria, cum vrea să ne facă să credem dl. AI.

    Cam pe aici, prin corespondența zilei (a opta) și a „pierderii” unei „părți” văd eu temeiul circumciziei la Avraam. Mai ales că e legată de promisiunea înmulțirii. Impresia mea este că Moise aici nu face decât să re-lege ritualul circumciziei de mitul „coastei”, ca să împrumut minunăția de „dualitate mit-ritual”.

    • fratiijderi on 31/07/2017 at 6:03 am

    @ Florin Lăiu

    „Am vrut să spun că evreul putea fi mulțumit foarte bine cu explicația moștenită de la Avraam”

    Și eu aș fi mulțumit cu asta, doar că e sublimă, dar lipsă.

    „nu am nicio dovadă că evreul ar fi condiționat împlinirea ritualului …”

    Nu e vorba de condiționat, ci de priceput. A face ceva ce nu înțelegi, mai ales când e vorba de un ritual, e egal cu a nu face. Moise e foarte atent să explice fiecare ritual și să-i îndemne pe evrei să transmită rostul și semnificația fiecăruia în parte. Dacă aici tace, înseamnă că cititorul a fost deja învățat care e sensul acestui ritual.

    „Poate că Dumnezeu a ales circumcizia pentru că legământul cu Avraam era centrat pe ideea de „sămânță”, de „popor”, de înmulțire, în ciuda problemelor.”

    Acum, c-am zis deja ceea ce mă conjura dl. AG să zic, nu pare coerent că exact libertatea dată omului ca ființă rațională este cea care-l „încurcă” pe Dumnezeu, astfel încât, spre deosebire de restul animalelor, la om e nevoie și de educație pentru ca porunca de creștere și înmulțire să devină fapt, întrucât omul poate (are libertatea) să nu se supună poruncii de înmulțire, cum aleg să facă „famenii”?

  34. @ fratiijderi

    Va multumesc pentru comentarii, rămâne sa cuget. Cu “ascunderea” butonului de Post Comment voi verifica si rezolva curând.

  35. @adrian

    @adrian

    “Din ce am vazut in clipul facut de National Geografic, singurul lucru care s-a spus este ca circumcizia este un ritual de trecere de la copilarie la maturitate. Tanarul barbat are acum dreptul la casatorie si, in general, are drepturi si responsabilitati caracteristice barbatilor. Daca a fi un luptator este inclus printre responsabilitati, desigur ca va fi si luptator, dar este posibil ca niciodata sa nu fie nevoie de a lupta. Ramane inca de dovedit ca ritualul este o initiere speciala catre statutul de luptator, ori a fi luptator este doar una din responsabilitatile barbatilor.”

    Si ca sa fie o initiere pentru lupta, documentarul ar trebui sa arate cum tinarul este izolat intr-un cort improvizat in afara localitatii, cum tinerii chiar si asatazi cind sunt in aplicatii militare sau pe cimpul de lupta locuiesc de fapt in corturi, cum si in timpurile moderne tineri se casatoresc abia dupa ce isi fac stadiul militar, cum circumciziunea este de fapt o rana potential chiar mortala, cum tinarul trebuie sa se vindece singur ca si cum ar fi pe cimpul de lupta fara macar sa primeasca vreo asistenta medicala, iar daca tinarul parasesste locul acela si vine in localitatea ca sa primeasca ingrijire medicala este tratat ca dezertor, si daca reusesc sa supravietuiasca si reuseste sa se intoarca victorios, toate femeile il intimplina cu dansuri si cintece de bucurie asa cum si Miriam l-a intimpinat pe Moise dupa ce a reusit sa inece armata egipteana cu carele ei, inecare care nu a fost nici lupta si nici victorie militara deindata ce a fost “minune.” Si motivul pentru care nu vedeti toate alea in video si vedeti totul ca fiind pregatire pentru casatorie, este ca “oamenii de stiinta” de la National Geografic care au facut videoul v-au spus ca tot ce se prezinat in documentar este pregatire pentru casatorie. Si presupun ca daca “oamenii de stiinta” de la National Geografic v-ar spune ca evolutia este un “fapt,” atunci imediat ati crede in evolutie pentru ca dvs., ca si fratiijderi, nu puteti primi ceva decit daca este spus de oamenii destepti.

    P.S. Telefonul mi-a ramas in masina si il recuperez diseara.

  36. @fratiijderi

    “Și e cam jenant să vă legați de expresii precum „circumcizie în sine”, câtă vreme știm amândoi foarte bine că nu vizam vreun sens kantian, ci întrebam pur și simplu ce-au avut în cap ăia care au inventat circumcizia, adică ce sperau ei să obțină tăind o bucată de piele. Dar nu mai sper la răspunsuri serioase, deja… Decât să mai răspundeți aiurea,”

    Pai circumciziunea “in sine” este o rana facuta intr-o parte a corpului unde este foarte dureroasa si greu de vindecat, iar daca oamenii “destepti” de la National Geografic spun ca cei care o practica au in cap pregatirea barbatului pentru casatorie, ce explicatie poate sa dea un prostalau de roman ca mine decit aiurea? Iar circumciziunea copilului la 8 zile in mod sigur avea rolul sa pregateasca bebelusiul pentru casatorie. Pai ce ne-am face noi daca nu am avea acesti oameni “destepti”? Am reusi noi sa pricepem ceva, asa batuti in cap cum suntem, in special daca suntem romani si nu americani destepti, sau macar francezi su nemti?

  37. Pai, dacă oamenii de știința vor posta un video unde sa vad cum evolutia produce ceva, nu voi avea o problema cu faptu’. Doar ca la evoluție mai pricep cate ceva, dar la război ba.

  38. @adrian
    Aha, dvs. nu ati facut armata, nu ati pus niciodata mina pe arma, si nici nu ati avut vreodata arma. Si nu aveti habar de ce este aia razboi deoarece sunteti un pacifist inrait si nu un razboinic inrait ca mine. Iar daca nu ati vazut nici un video cum National Geographic demonstreaza ca evolutia este un “fapt,” ia rugati-l pe “prietenul” nostru Edi si va posteaza el ‘jde mii de videouri care va vor arata ca ce stiti dvs. despre evolutie este “ionicianism” si nu stiinta pura ca la Edi.

  39. Asa este, m-am convertit la pacifismul ionician. 🙂

  40. @fratiijderi

    “Apoi, să înțeleg că Moise/Dumnezeu a vrut să existe un ritual pentru a preveni un alt ritual, dar niciun ritual nu poate preveni ceea ce ar fi adus ritualul ce trebuia prevenit. Adică circumcizia la 8 zile e o aflare în treabă, iar Moise/Dumnezeu un fel de Dorel ce face o treabă ca să nu se spună/ că n-a fost făcută, chiar dacă nu folosește la nimic.

    Apoi, a spune că oamenii practicau ritualuri despre care știau că nu vor avea niciun efect e totuna cu a spune că oamenii ăia erau proști. Eu nu pot să asum asta când vreau să pricep ceva.”

    Da, sunt de acord ca Dumnezeu si Moise au fost cam prosti cind si-au imaginat ca circumciziunea la 8 zile face imposibil ca un tinar sa devina cutitar la maturitate, dar despre dvs. nu putem presupune ca sunteti prost. Ia spuneti-ne si noua ce ritual ar fi trebuit sa instituie ei prin care sa impiedice pe barbati sa devina cutitari la maturitate? Hai, ca daca inventati un asemenea ritual, eu ma angajez to predic o asemenea religie si se pare ca si dl. Ghitta se va converti imediat la un asemenea ritual deindata ce a admis ca a adoptat pacifismul “ionician.”

  41. @fratiijderi
    “Și e firesc ca apoi să apară agricultura (grădina), ca activitate rațională, abținerea (pomul „oprit”), domesticirea și mariajul.”

    Deci “agricultura” apare cu cultivarea de pomi de catre Dumnezeu si nu cu “blestemarea” lui Adam sa cultive pamintul iar “activitatea rationla” apare o data cu abtinerea de a minca din pomul “oprit” si nu cu mincarea din pomul “oprit”! Si dupa ce femeia nu s-a mai putut abtine sa se opreasca sa manince din pomul ala si a tras si pe Adam dupa ea, a mai existat rationalitate? Sau dupa aia avem numai irationalitate si pacat deoarece s-a stricat “natura” pentru ca a avut loc “caderea”?

  42. @ fratiijderi

    Am rezolvat cu “ascunderea” butonului Post Comment, sper sa nu mai fie probleme.

    • fratiijderi on 01/08/2017 at 3:38 am

    @ Aurel Ionică

    Să înțeleg că există savanți „recepți” și savanți de pus la index sau cum? Adică ăia care zic despre circumcizie că are legătură cu educația (extrem de puțini) sunt cei mai răi, ăia care zic că are legătură cu pregătirea pentru căsătorie (minoritari) sunt doar răi, iar ăia ce zic că e un ritual legat de război (majoritatea, covârșitor de mulți) sunt buni. Să-mi faceți o listă, să știu să-i citesc doar pe ăia canonici.

    Apoi, dacă eu spun că mutarea unui ritual marital de la pubertate la prima copilărie, pentru a marca faptul că fiecare copil trebuie educat de mic pentru a fi un adult rațional și a forma familii sănătoase e ridicol, că pruncii se educă de la adolescență încolo, în schimb când faceți fix același lucru cu războiul e culmea deșteptăciunii.

    „Ia spuneti-ne si noua ce ritual ar fi trebuit sa instituie ei prin care sa impiedice pe barbati sa devina cutitari la maturitate?”

    Păi dvs. ați afirmat că există un ritual (circumcizia) care-i transformă pe niște puberi în războinici doar prin faptul că le taie câțiva centimetri de piele și că Dumnezeu/Moise au hotărât să existe un ritual aplicat bebelușilor (tot circumcizia) prin care aceștia să nu mai ajungă războinici când vor crește. Așa că dacă râdeți, de dvs. râdeți…

    • fratiijderi on 01/08/2017 at 5:29 am

    @ Florin Lăiu

    „Cu cât respingi mai mult din Biblie, cu atât vei găsi mai puține răspunsuri biblice”

    Nu resping nimic, doar că citim diferit același text. Că nu cred în „inspirație” cred că e limpede deja (nu știu ce-i aia; nu-i găsesc baza în Biblie; îi știu originea elenistică), că nu consider Biblia un text hagiografic la fel. Și mă uit la sfârșitul unui lucru, iar sfârșitul lucrării lui Pavel (creștinismul istoric e un fel de „paulinism”) înseamnă o suită de tragedii și atrocități, schisme și secte, întinse pe două milenii. Apoi, au fost oameni care au murit pentru tot felul de cauze, bune sau rele. Moartea lor nu dovedește nici adevărul, nici dreptatea. Altminteri m-aș face, azi, islamic, e religia ce produce martiri pe bandă rulantă.

    Dar nu Pavel e în discuție aici, ci faptul că nu-l folosesc nici măcar pe Isus ca dascăl de hermeneutică VT. Textul ori e limpede pentru oricine, ori îl abandonăm. În plus, cât privește scrierile pauline, există motive obiective, ce țin de tehnică literară, care mă fac să evit utilizarea referirilor sale ca îndrumar de interpretare a VT.

    • fratiijderi on 01/08/2017 at 5:54 am

    @ Florin Lăiu (continuare – nu s-a rezolvat ascunderea butonului 🙁 , AG)

    „Nu e pomenită nicio jertfă, dar blana/pielea implică neapărat sacrificarea unor animale”.

    Nu suport trucurile ieftine (alea sofisticate măcar mă amuză – dl. Ghitta vă poate confirma). Polisemia lui „a sacrifica” datorată jargonului veterinar intră la trucuri ieftine. Implică uciderea și jupuirea, nu vreo jertfă.

    „Cum ar fi putut să aducă grăsimea ovinelor ca ofrandă Domnului, dacă nu jertfindu-le?”

    Păi avem iarăși două cuvinte pentru grăsime, ambele folosite pentru rodnicia unui pământ, deci nu e musai să fie țesut adipos, nu? În plus, pot să dăruiesc un batal și dacă e viu.

    „Când acestor gesturi „banale” li se dau semnificații speciale, din motive de relație cu Divinitatea, ele implică religie”

    Corect. Isus dă o semnificație mâncării și băuturii. Și urmașii lui practică ritualul zilnic, fără vreun popă (că doar Isus le zisese să nu se numească rabini); doar că vine unul mai deștept și inventează tot felul de funcții și poziții și mărimi, și așa ajungem la ritualul făcut de popă o dată la trei luni sau la Paști și la Crăciun.

    • fratiijderi on 01/08/2017 at 6:02 am

    @ Florin Lăiu (continuare)

    „Ar trebui observat și faptul că religia inițială dată de Dumnezeu omului cuprindea destul de puțin: 1. distincția dintre ziua a șaptea și celelalte zile (neexplicată); 2. respectul față de autoritatea suprarațională a Creatorului (o interdicție neexplicată). Celelalte lucruri bune erau puse de Dumnezeu în instinctele și gusturile omului, nu în precepte exterioare (de exemplu, relația socială / soț-soție, etc.).”

    Nicio referire la vreo religie în text. Dumnezeu nu poruncește omului să se abțină de la muncă în Geneza 2, ci se odihnește el însuși. Dar e cât se poate de explicată, mie sensul odihnei și binecuvântării și sfințirii îmi e cât se poate de limpede.

    „Respectul față de autoritatea suprarațională a Creatorului” rămâne să-i arătați în text unde este cerut.

    Cât despre gusturi și instincte bune, iarăși aștept dovezi din text. Din textul Genezei, nu din alte texte.

    Sigur că avem dialecte diferite, eu nu sunt nici popă, nici intelectual, nici slujitor/susținător al puterii violente. Prețuiesc mintea și libertatea pe care mi le-a dat Dumnezeu, pe care le-am primit de la părinți și pe care mă străduiesc să le trec următoarei generații.

  43. @fratiijderi

    “Și, cum omul e un mamifer ce nu intră în călduri, disponibilitatea de deschidere spre celălalt este un sacrificiu, este momentul în care pierzi o parte din tine, dar câștigi pe cineva care este carne din carnea ta. Somnul lui Adam și partea luată din el pentru facerea Evei sunt unele dintre cele mai frumoase metafore pentru dragoste și abnegație. Și abia după ce acest „ritual” este parcurs, omul e pregătit să aibă prunci.

    Ritualuri maritale bazate pe mutilare există la (aproape, că eu nu-s intelectual sau expert) toate popoarele, în diverse forme. Nu știu care este ur-phaenomen, dacă circumcizia sau altele, așa cum nu știu dacă narațiunea „coastei” e mai veche decât cea a grecilor, de exemplu, dar ce se știe cu certitudine este că ritualuri ale „renunțării” în vederea intrării în viața de adult sexuat pre-există religiilor și oricăror alte narațiuni impuse de puterea violentă. Și că nu au legătură cu milităria, cum vrea să ne facă să credem dl. AI.

    Cam pe aici, prin corespondența zilei (a opta) și a „pierderii” unei „părți” văd eu temeiul circumciziei la Avraam. Mai ales că e legată de promisiunea înmulțirii. Impresia mea este că Moise aici nu face decât să re-lege ritualul circumciziei de mitul „coastei”, ca să împrumut minunăția de „dualitate mit-ritual”.”

    Hai ca acum pricep si eu care este ratiunea acestui ritual care pregateste pe tinar sa devina un sot iubitor si dispus sa faca copii si sa nu ramina celibatar. Cind barbatul vede ca o parte din carnea lui lipseste si apoi vede o femeie, intelege ca femeia este de fapt bucatica de carne care i-a fost taiata si nu numai ca o accepta pe femeie sa se culce cu ea, dar accepta sa faca chiar bucati de carne in plus, adica copii. In cazul lui Adam, el a pierdut o coasta, dar Moise a venit cu o solutie mai buna, sa indeparteze niste piele de la scula aia cu care-si iubea acum nevasta si pe care o folosea sa faca copii. Nu neg, “logica” mi se pare de fier chiar mie care consider ca “logica” este o timpenie.

    Dar ia sa vedem cum explicatia dvs. foarte “desteapta” (ca este sustinuta de oamenii aia “destepti,” nu?) raspunde la propriile dvs. obiectiuni. Ziceti ca daca un ritual nu rezolva problema pentru care este folosit, atunci acela nu este motivul pentru care oamenii il practica. Bun! Vreti sa spuneti ca Dumnezeu si Moise au fost atit de prosti cind au instituit ritualul de taiere a unei coaste sau a unei pielite de la madular incit nu au realizat ca astfel de mutilari nu creaza soti ideali? Hai sa zicem ca dvs. ati suferit vreo taietura inainte de casatorie si asta v-a facut sa fiti un sot iubitor (desi aici asi prefer sa discut cu sotia dvs.) si sa faceti un copil daca nu o gramada inca, dar vreti sa spuneti ca nici unul dintre cei ce nu au madularul ciopirtit nu sunt soti iubitori si nu fac copii? Deci dupa “logica” dvs., intrucit explicatia nu rezolva problema crearii unui sot ideal, trebuie aruncata la gunoi.

    O alta obiectiune a dvs. traznet este de ce circumciziunea asta trebuia facuta fix la 8 zile si nu la zece zile sau chiar la 13 ani. Hai sa zicem ca daca baietii erau considerati maturi la 13 cind se puteau casatori, circumciziunea ii ajuta sa inteleaga ca femeia era bucatica aia de carne care li se taiase si acum trebuia sa aplice femeia pe locul unde le lipsea bucatica si dupa aceea descopereau cu surpriza ca incep sa curga copiii. Chiar si National Geographic spune ca asta era ratiunea circumciziunii, ratiune pe care chiar si dl. AG o inghite pe nemestecate? Dar cum pregateste circumciziunea la 8 zile pe bebelus pentru casatorie cind el habar nu are ce i se face? De ce circumciziunea la 10 zile sau la 37 de zile nu pregateste bebelusul la fel de bine ca sa fie un sot ideal la maturitate? Ziceti ca la 8 zile are rol educativ? Pai or are rol educativ, ori are rol sa pregateasca bebelusul pentru casatorie? Acum jonglati cu rolurile ca mare prestidigitator ce sunteti? Dar hai sa zicem ca la 8 zile circumciziunea acum are rol educativ, probabil pentru ca invata pe copil inca de la 8 zile ca daca nu asculta de parinti, ei ii aplica o taietura unde il doar pe el cel mai tare. De ce trebuie sa-i tai madularul la 8 zile cind niste nuiele (inspirate!) aplicate la partea dorsala ori de cite ori copilul nu asculta de pariti au fost dintotdeauna foarte eficiente? Ia aratati-ne cum explicatia dvs. cu privire la circumciziune raspunde la propriile dvs. obiectiuni pe care le folositi pentru a respinge explicatiile mele.

    • Florin Lăiu on 01/08/2017 at 10:30 am

    În contextul în care sacrificarea unor animale nu se făcea pentru hrană, și când niște haine pentru Adam și Eva s-ar fi putut face din in sau din lână, referirea la tunici de „piele (blană)” face aluzie la sacrificiu ritual. Dacă preferi să citești superficial textul, nu spune mai nimic.

    La fel și cu Gn 2:1-3. Textul spune simplu că Dumnezeu a binecuvântat și a sfințit ziua a șaptea. Nu spune în mod explicit că a dat-o omului ca poruncă. Dar aceasta este exact citire superficială a Scripturii, este un mod de a fugi de text, folosind un pretext neconvingător.
    1. a binecuvântat-o : tot ce a binecuvântat Dumnezeu până aici a pus la dispoziția omului;
    2. a sfințit-o: a dedicat-o (consacrat-o) NU pentru Sine în mod exclusiv, ci pentru om, ca să Se „întâlnească cu Dumnezeu” (cf. 2Cr 30:8). În porunca din Ex 20:10-11 se explică faptul că sfințirea aceasta de la început a fost pentru om.

    • Andrei on 01/08/2017 at 12:00 pm

    @ fratiijderi

    The Post Comment button only “hides” because the text in your posts is long.

    Hit the Tab button on your keyboard once you are done typing in the text box and it will force the fields below the text box to scroll, making it possible to post your comment.

  44. “Chiar si National Geographic spune ca asta era ratiunea circumciziunii, ratiune pe care chiar si dl. AG o inghite pe nemestecate?”

    Nu, nici National Geografic nu spune, si nici eu nu spun, ca “asta era ratiunea circumciziei”. Ce am spus eu a fost deja prezentat in comentariile mele mai vechi. Iar in ce priveste National Geografic, tot ce au spus ei este ca circumciziunea este un ritual de trecere da la copilarie la maturitate. Iar printre drepturile si responsabilitatile barbatului matur este amintita casatoria de catre NG, iar eu am mentionat ca, probabil, se include si datoria de a lupta pentru apararea familiei, tribului, etc. “Pe nemestacate” ar trebui luata, in opinia dumneavoastra, ideea dvs. fixa ca circumciziunea este exclusiv ritual pentru razboinici.

    • fratiijderi on 02/08/2017 at 3:38 am

    @ Aurel Ionică

    „Hai ca acum pricep si eu care este ratiunea acestui ritual care pregateste pe tinar sa devina un sot iubitor si dispus sa faca copii si sa nu ramina celibatar.”

    Nu, ritualul nu pregătește pe nimeni pentru nimic, așa cum niciun ritual nu pregătește pe nimeni nici pentru a face prunci, nici pentru a-i ucide pe pruncii altora. Rostul ritualurilor este de păstrare în memoria colectivă a unor cunoștințe și gânduri ce au fost cândva exprimate printr-o poveste semnificativă, fie aceasta mit, legendă, basm sau altceva (de fapt, distincția e doar tehnică și a posteriori).

    Când îi spune Dumnezeu lui Avraam să se circumcidă, o face exact în contextul înmulțirii. Și o face ca să-i amintească de povestea cu coasta. Asta e ceea ce zic. Probabil că tatăl lui Avraam nu păstrase în memorie și nu-i trecuse fiului său povestea cu coasta. Știm destul de clar că taică-său a avut mici probleme în familie, Dumnezeu vrea alt drum pentru Avraam.

    Soții ideali pueți să-i băgați la loc în pălărie. Ritualul pare să fi avut efect, chiar dacă nu după prima generație. Deși Isaac are, deja, cel puțin doi fii în loc de unul, iar Iacov face cel puțin 13. Și de acolo înmulțirea devine un fapt. Asta e „logica” textului. Adam cel fără-de-coastă și Avraam reușesc să producă mulți urmași, inclusiv biologic.

    „vreti sa spuneti ca nici unul dintre cei ce nu au madularul ciopirtit nu sunt soti iubitori si nu fac copii?”

    Întrebarea e fără rost, câtă vreme am precizat deja că ritualuri care să amintească PĂRINȚILOR – nu copiilor – că trebuie să-și educe pruncii în vederea căsătoriei există la toate popoarele.

    „Ziceti ca la 8 zile are rol educativ?”

    Nu, evident că n-am zis așa ceva, ci că plasarea ei într-a opta zi are rolul de a aminti altceva, petrecut într-a opta zi.

    Acum, n-aveți decât să răspundeți la întrebările privind teoria dvs. Dacă mai vreți să vorbiți serios. Altfel ne pierdem vremea.

    • fratiijderi on 02/08/2017 at 4:15 am

    @ Florin Lăiu

    „În contextul în care sacrificarea unor animale nu se făcea pentru hrană”

    1. Hai să-i spunem ucidere, da? Să lăsăm jargonul veterinar și de abator pentru specialiști și să vorbim românește, ca să nu părem prestidigitatori de bâlci prost.

    2. Pe ce ne bazăm că nu se făcea pentru hrană? Din textul Genezei, nu din alte părți.

    3. Nici vulpile sau șinșilele sau jderii nu se ucid pentru hrană. E acolo vreo jertfă?

    „când niște haine pentru Adam și Eva s-ar fi putut face din in sau din lână”

    1. S-ar fi putut, cum? Dacă Dumnezeu își făcea torcătorie și țesătorie? Și chiar sunt obligat să citesc literal bucata asta? Atunci, să-mi spuneți și mie dacă Dumnezeu le-a tăbăcit sau nu, că te îmbolnăvești rău dacă pui pe tine piei netăbăcite. Dacă citim literal, hai s-o facem până la capăt. Cu ce a tăbăcit Dumnezeu pieile? Sau a făcut o minune ca pieile alea să se usuce instantaneu?

    2. Eu citesc pasajul ca trop de contrast între frunze și piei. Atât. Și așa capătă sens.

    „referirea la tunici de „piele (blană)” face aluzie la sacrificiu ritual”

    Cum face aluzie? Că așa scrie în ALTE cărți? Asta știu și eu. E așa greu să recunoașteți că textul NU VORBEȘTE despre nicio jertfă?

    „Dacă preferi să citești superficial textul, nu spune mai nimic.”

    Nu eu citesc superficial textul, ci dvs. citiți alte texte, deși aveți Geneza în față. Eu citesc textul, pentru că nu-s popă, nu am de apărat dogme și doctrine, nu depinde blidul meu de respectarea și propagarea unor dogme. Sunt liber, nu superficial. Și sunt nevoit, ca în cazul colegului de popie și dăscălie AI, să vă rog să nu ajungem la jigniri.

    „Textul spune simplu că Dumnezeu a binecuvântat și a sfințit ziua a șaptea. Nu spune în mod explicit că a dat-o omului ca poruncă.”

    Mulțumesc. Deci ăsta este adevărul DIN text.

    „Dar aceasta este exact citire superficială a Scripturii, este un mod de a fugi de text, folosind un pretext neconvingător.”

    Nu. Este citirea unui om liber, nu unui mercenar al apologeticii confesionale.

    Și, da, este un mod de a fugi de ALTE texte, din AFARA Bibliei. Pe care, spre surpriza și enervarea teologilor, popilor și apologeților, le cunosc. Dar acestea sunt publice, oricine are acces la ele chiar și în traduceri în limba proprie.

    „a binecuvântat-o : tot ce a binecuvântat Dumnezeu până aici a pus la dispoziția omului”

    Evident. Dumnezeu a pus la dispoziția omului tot ce a făcut, întreaga lume. Inclusiv o zi de odihnă și știința de a te bucura de odihna consecutivă muncii.

    „a sfințit-o: a dedicat-o (consacrat-o)”

    Ce înseamnă, de fapt, a sfinți și a consacra? Se schimbă ceva în realitatea lucrului?

    Dar nu asta e important, ci de unde rezultă de aici religia?

    „NU pentru Sine în mod exclusiv, ci pentru om, ca să Se „întâlnească cu Dumnezeu””

    Așa, și? Evident că omul se odihnește și se întâlnește cu Dumnezeu. Ce are asta cu religia, cu popii, cu dogmele și doctrinele?

    „În porunca din Ex 20:10-11 se explică faptul că sfințirea aceasta de la început a fost pentru om.”

    Nu putem pune carul înaintea boilor, evreii erau sub legământ feudal față de Dumnezeu, acolo problema era politică și socială. Dar PÂNĂ la Moise, unde e religia?

    • fratiijderi on 02/08/2017 at 4:17 am

    @ Andrei

    It works. Thanks a lot.

  45. @fratiijderi

    “plasarea ei într-a opta zi are rolul de a aminti altceva, petrecut într-a opta zi.”

    Va referiți la distincția dintre biologic (Gen. 1) si cultural (Gen. 2)?

  46. @fratiijderi


    “Nu eu citesc superficial textul, ci dvs. citiți alte texte, deși aveți Geneza în față. Eu citesc textul, pentru că nu-s popă, nu am de apărat dogme și doctrine, nu depinde blidul meu de respectarea și propagarea unor dogme. Sunt liber, nu superficial. Și sunt nevoit, ca în cazul colegului de popie și dăscălie AI, să vă rog să nu ajungem la jigniri.”

    Ati putea spune popa al cui sunt eu, cine m-a uns si cind, ce dogme si doctrine apar eu si de la cine primesc eu bliduri de mincare pentru ceea ce sustin? Nu-mi imaginez ca cineva ar putea as improste cu jigniri mai mari, si culmea, cineva care se pretinde jignit si ca nu accepta jignirile. Dar hai sa clarificam cine citeste texte si cine se inchina ca un bigot la popi. Florin a demonstrat ca cu el se poate discuta, ca poate sa citeasca ce spun eu, ca eu imi justific ceea ce spun cu textul si nu numai, chiar daca nu accepta neaparat ce sustin eu, dar mata nu demonstrezi ca esti unul cu care se poate discuta, si asta nu pentru ca te-ai eliberat de popi, ci pentru ca l-ai luat pe popa George Frazer in brate si-l consideri mai “pana inspirata” decit o considerai pe Elena White cind erai fundamentalist. Te fudulesti ca ai dat de pamint cu fundamentalismul ala adventist in care ai crescut si acum citesti doar “texte” fara sa mai fii contaminat de popi si de dogme, dar ceea ce nu realizezi este ca acum esti mai bigot decit erai cind erai fundamentalist, decit ca acum ai alt popa dupa cum si Edi are acum ca popa pe Darwin si pe Nietzche, si Edi nu a fost niciodata mai bogot ca acum si imposibil sa discuti cu el altceva decit ce are el in cap. Pentru popii care sustin ceea ce nici ei nu cred deoarece nu vor sa-si piarda blidul de mincare am o oarecare intelegere, dar pentru cei care sunt bigoti fara macar sa primeasca un blid de mincare pentru bigotismul lor nu gasesc nici cea mai mica scuza.

    • fratiijderi on 02/08/2017 at 3:27 pm

    @ Aurel Ionică

    1. Aș vrea niște răspunsuri simple (da/nu) la următoarele întrebări:

    – ați fost popit (hirotonit, consacrat, binecuvântat etc.) vreodată?

    – ați fost răspopit (caterisit) vreodată?

    – se poate pierde consacrarea sacerdotală altfel decât prin caterisire?

    Eu știu că răspunsurile corecte sunt Da, Nu, Nu. Deci sunteți (încă) popă. Dacă greșesc, vă rog să mă corectați și sunt gata să prezint, cu umilință, scuze; și să-mi torn cenușă-n cap.

    Evident că nu mă ascund după faptul că vorbeam, la negativ, de mine; a fost o figură retorică, dură, dar determinată de faptul că refuzați cu obstinație să răspundeți simplu unor întrebări simple.

    Cât despre faptul că aveți o „slăbiciune” pentru popi, de orice fel, amintiți-vă sfada legată de Melchisedec. Ca să știți și de unde vi se trage includerea în tagma popilor. Și atunci ați refuzat, la fel, să răspundeți unor întrebări simple.

    2. Din fericire cărțile lui Frazer sunt publice, are oricine acces la ele. Aștept cu nerăbdare să-mi arătați ce idei am luat de la el.

    Sunteți cu atât mai alăturea cu drumul cu cât știți, din discuții anterioare, ce părere am de Martorii lui Condorcet și Reformații lui Comte (progresiștii), al căror mare profet a fost Frazer.

    3. (Dar asta e de foarte mică însemnătate) N-am fost niciodată fundamentalist.

    • fratiijderi on 02/08/2017 at 4:17 pm

    @ Aurel Ionică

    Și, ca să vă dau un indiciu despre cât de departe sunt de progresisme, recitiți răspunsurile pentru FL. O să vedeți că nu cred defel că religiile sunt vreun progres, ci că oamenii s-au născut liberi (ca să nu zic c-au fost făcuți, ca la actul fundamental al țării dvs. adoptive). Și mai cred că oamenii au trăit liberi și fără șefi, eventual îndrumați și sfătuiți, când era nevoie, de câte unul din fața căruia se retrag tinerii și bătrânii se ridică în picioare și mai-marii își opresc cuvântările. Numai că pentru fiecare astfel de natural born leader s-a găsit câte-o satană cu măciuca. Iar când satanele astea îmbătrâneau, ca să nu le ia locul alte satane, au inventat zeii și descendența satanelor din zei. Iar pentru a perpetua stăpânirea în vremuri în care bicepșii nu-i mai ajutau la mânuirea măciucii, au inventat religiile și popii și catehizarea religioasă sau laică – adică educația publică obligatorie (sigur, asta mai târziu, pe la Freidrich ăla mare). În fine, îndoctrinarea, cultul eroilor, cultul puterii violente. Iar motivul pentru care mă interesează Moise este că ridiculizează și zeii, și religiile, și popii. Și abia după ce vede că n-o scoți la capăt cu „religioșii”, că dacă-i scapi din vedere o vreme dau tot ce au și-și fac idoli, se apucă și le face o religie, dar la fel de à rebours, în care zeul nu prea există, oricum nu se vede, nu cere mâncare, nu a născut niciun rege, așa că și societatea e fără rege; ba mai și avertizează să nu treacă de la teoarhie – că teocrație e doar în visele umede ale unor criminali în serie precum Samsonel, Ehudel (barak sau nu) și Davidel – la monarhie, c-o s-o pățească.

    • fratiijderi on 02/08/2017 at 4:49 pm

    @ Adrian Ghitta

    Nu mă refer, ci zic de-a dreptul. Ca să poți scrie un text atât de dens, trebuie ca orice amănunt să semnifice ceva. Singurul 8 pe care îl găsesc e ăla, necurăția femeii după naștere apare după Avraam, deci nu ține. Iar dacă cele două bucăți sunt conectate (nu doar prin zi), asta semnifică ceva.

  47. “Singurul 8” este deci ceea ce urmează după primele șapte zile ale creației? Nu înțeleg…

  48. @fratiijderi


    2. Din fericire cărțile lui Frazer sunt publice, are oricine acces la ele. Aștept cu nerăbdare să-mi arătați ce idei am luat de la el.

    Prezentati-va ideile si sunt incintat sa va arat cum vin de la Frazer. Daca nu va pricepeti la arheologia ideilor, eu sunt dispus sa va ajut. In ce priveste “religia,” TOTUL este religie, chiar si ce sustine popa Frezer, popa Marx, popa Darwin, si ce popa adorati dvs. Daca va pute atit de mult religia muschilor si a bitei, singurul care ofera o alta religie este Moise, dar pentru asta trebuie citit textul, or dvs. pretindeti ca deja stiti ce spune textul inctrucit nu sunteti popa si deci nu aveti cum sa cititi aiurea.

  49. @fratiijderi,
    Ne mai fierbeti mult, aveti de gind sa-i raspundeti d-lui Adrian de unde vine numarul ala magic 8 de la care se trage taierea pre-putei, ca nici eu nu mai pot sa dorm de curiozitate acum cind stiu ca nu avea nimic de a face cu femeia care trimitea copilul la templu prin posta sa fie circumcis ca saraca sa nu uite sa educe pe copil sa-si iubeasca sotia. Iar daca copilul era adus la templu de tata, nu vad nici o problema ca tatal sa mearga cu o sacosa de biberoane, asa ca singura chestie neclara este numarul ala magic 8. Sa nu-mi spuneti ca este secret, ca spre deosebire de dl. Adrian, secretele nu-mi miros deloc bine.

    • fratiijderi on 03/08/2017 at 4:42 am

    @ Adrian Ghitta

    Eu înțeleg Geneza așa: Dumnezeu face lumea fizică în primele șase zile, într-a șaptea se odihnește – asta fiind povestea despre cum ESTE lumea fizică/biologică, iar dintr-a opta începe istoria culturii, felul în care se nasc ideile în capetele oamenilor, că nimic nu ne lasă să credem că Dumnezeu a pus omului idei în cap. Dar narațiunea atribuie nașterea ideilor interacțiunii dintre Adam și Dumnezeu pentru că și lumea fizică, la care omul se raportează, și rațiunea și libertatea, sunt date de Dumnezeu.

    Ce se întâmplă după primele șapte zile nu mai e împărțit pe zile, pentru că ideile nu se nasc decât în timp. Dar ideea e de prima zi din al doilea ciclu, în ideea că educația e joc secund. Circumcizia e a doua naștere, așa cum Adam și Eva se nasc a doua oară în ziua a opta. Pentru că se nasc ca ființe raționale.

    Semnificația este că, așa cum creația din prima săptămână nu a fost suficientă pentru a avea oameni așa cum suntem noi, tot așa simpla naștere de prunci nu e suficientă, e nevoie și de educație, adică de creația culturală, de formarea acelei ficțiuni pe care o numim „eu”.

    • fratiijderi on 03/08/2017 at 4:47 am

    @ Aurel Ionică

    Păi cum și ce înțeleg eu din circumcizie am scris deja.

    Circumcizia nu se face la templu, așa că puteți uita de sacoșa cu biberoane.

  50. @fratiijderi


    Circumcizia nu se face la templu,

    Pai bineinteles ca circumcizia nu se mai face astazi la templu deoarece templu este acum o moschee, dar vreti sa spuneti ca in antichitate circumciziunea se facea la domiciliu cu femeia necurata in pat? Isus a fost circumcis la templu, sau a fost circumcis la domiciliu, ce spune textul, ca eu ca popa nu pot sa-l citesc iar dvs. ca ne-popa, nu aveti cum sa nu-l cititi si sa spuneti numai ce spune textul.

  51. @ fratiijderi

    Este interesanta explicatia pe care o oferiti. In opinia mea, si cred ca am amintit asta in alta ocazie, intelegerea dvs. o depaseste pe aceea a autorului Genezei, adica nu cred ca asta a avut autorul in minte (sa nu uitam de aspectul polemic al naratiunii originilor in Geneza vs. cele ale mitologiilor Egiptului, Sumerului, Asiriei, si Canaanului). Daca dupa primele sapte zile ale creatiei (Gen. 1) ceea ce urmeaza nu se mai imparte in zile, nu are rost expresia “ziua a opta”, insa Pentateuhul este plin de cronologii. Daca “ideile se nasc in timp”, si “ziua a opta” nu este cronologie, atunci nu se poate spune nici cat a durat (re)crearea omului din lut, numirea animalelor, facerea Evei dintr-o laterala a omului, etc. Asa stand lucrurile, circumcizia s-ar fi putut face si in a zecea sau a cincisprezecea zi, ca tot “dupa primele sapte zile” ar fi fost, si tot destul de devreme in viata noului nascut; totusi, prima data cand apare “ziua a opta” in ce priveste circumcizia este la Avraam, si acolo este in contextul legamantului, concept care depaseste invatatura incipienta cu privire la origini din Geneza. Nu vad neaparat o problema in ce priveste interpretarea pe care o oferiti ca autorul Genezei se refera la circumcizie ca o lectie pentru parinte, de a incepe educarea copilului de la cea mai frageda varsta, ci o consider o largire a sensului, ceea ce ar trebui sa-i placa si dlui doctor.

  52. Aha, hai ca incep sa pricep si eu ce este cu ziua asta a 8-a. Adam si Eva au fost creati biologic in ziua a 6-a, dar “cultural,” adica in stare sa aiba relatii cu altii, au fost creati in ziua a 8-a cind lui Adam i s-a ciopirtit o coasta care este acelasi lucru cu a ciopirti pre-putei, ca fara ciopirtire, nu poate exista “cultura” si “civilizatie.” Iar a 8-a zi nu a mai fost zi, ci era geologica, sau ma rog, culturala, ca se continua si astazi, ca doar si astazi mai avem “cultura,” nu? Chiar si spargerea capului lui Abel de catre Cain si construirea primei cetati de Cain fac parte tot din ziua a opta ca cine poate nega ca ce face Cain este “cultura” si “civilizatie”? Si stim ca nu poate exista “cultura” fara cipirtire deoarece popa Frezer a demonstrat ca la toate triburile exista ritualuri de ciopirtire, ba a degetelor, ba a urechilor, ba a altor parti ale corpului, si asta demonstreaza a ritualurile exprima idei universale si deci ca nu poti sa-i educi pe aomeni si sa-i transformi din animale biologice in aomeni civilizati fara singe si ciopirtire. Daca nu era popa Frezer, nu cred ca asi fi priceput, dar o nelamurire tot am: Daca ziua a 8-a nu este zi, de ce circumcizia la 13 ani nu are loc de fapt tot in ziua a opta?

    • fratiijderi on 03/08/2017 at 4:31 pm

    @ Aurel Ionică

    1. Gata, m-ați prins! Dar am o rugăminte, nenea doctoru’. Îmi ziceți și mie pe ce stradă din Ierusalim era Templul pe vremea lui Avraam, că eu de la cursurile de Geografie Biblică de la școala de camionagii pe care am făcut-o fugeam în parc să sparg răsărită… Și nici pe vremea lui Moise nu-mi amintesc dacă era lângă palatul de iarnă sau în spatele pieței…

    2. Dacă nici ce scriu eu azi nu puteți înțelege, ce așteptări să mai am? Eu zic: „Ce se întâmplă după primele șapte zile nu mai e împărțit pe zile, pentru că ideile nu se nasc decât în timp”. Adică vorbesc despre o altă modalitate de construire a textului și despre un alt tip de realitate care, spre deosebire de cea fizică, e reversibilă. Și nenea doctoru’ ajunge la geologie…

    Aștept, totuși, referința exactă la Frazer, dacă ziceți că ideea asta e luată de la el.

    • fratiijderi on 03/08/2017 at 4:45 pm

    @ Adrian Ghitta

    „Daca dupa primele sapte zile ale creatiei (Gen. 1) ceea ce urmeaza nu se mai imparte in zile, nu are rost expresia “ziua a opta”

    De ce?

    „Daca “ideile se nasc in timp”, si “ziua a opta” nu este cronologie, atunci nu se poate spune nici cat a durat (re)crearea omului din lut, numirea animalelor, facerea Evei dintr-o laterala a omului, etc. ”

    Păi nici n-a durat.

    „Asa stand lucrurile, circumcizia s-ar fi putut face si in a zecea sau a cincisprezecea zi, ca tot “dupa primele sapte zile” ar fi fost”

    Ați descoperit o aritmetică în care 8=10=15?

    „acolo este in contextul legamantului, concept care depaseste invatatura incipienta cu privire la origini din Geneza”

    Nu știam că sunteți progresist…

  53. @fratiijderi
    Pai pe vremea lui Avraam era templu asa cum era templu si pe vremea lui Adam cind i s-a tait coasta in ziua a opta. Cu Moise treaba este ceva mai simpla ca si Florin si dl. Ghitta sustin ca cortul era de fapt templu care nu numai ca avea siclu, dar si cutit de taiat pre-putze, dar nici acolo nu s-a facut circumciziune decit de Iosua cind a inceput sa masacreze pe canaaniti.


    2. Dacă nici ce scriu eu azi nu puteți înțelege, ce așteptări să mai am? Eu zic: „Ce se întâmplă după primele șapte zile nu mai e împărțit pe zile, pentru că ideile nu se nasc decât în timp”.

    Pai daca ce urmeaza dupa primele sapte zile nu mai este impartit pe zile, de unde stiti ca ce urmeaza este ziua a opta? Tocmai cind credeam si eu ca am priceput, vad ca tot n-am priceput.


    Aștept, totuși, referința exactă la Frazer, dacă ziceți că ideea asta e luată de la el.

    Pai care idee, aia cu ziua a 8-a care de fapt nu este zi, sau aia cu ciopirtirea? Eu vorbeam de aia cu ciopirtirea, si daca vreti sa stiti unde se gaseste, cartea este plina de exemple, nu am sa ma apuc acum sa o recitesc pentru dvs. ca din cite imi amintesc are peste 800 de pagini si constituie o lectura mai greu de digerat pentru mine decit sunt articolele mele pentru dvs.

    • fratiijderi on 04/08/2017 at 2:27 am

    @ Aurel Ionica

    1. Ok, deci povestea cu necurăția rituală cade. Aștept alt motiv pentru ziua a opta!

    2. După ziua a șaptea urmează ziua a opta. Așa e natural. Eu doar îi spuneam lui AG de ce a doua săptămână (și următoarele, dar e irelevant) nu mai este împărțită pe zile ÎN TEXT, ca artefact literar. Și anume pentru că orice ține de cultură (în jargonul dvs. RR) e reversibil și nu are cum să apară peste noapte.

    3. Burden of proof… Facem așa: http://www.templeofearth.com/books/goldenbough.pdf

    asta e cartea la care vă referiți, cred. Merge căutarea.

  54. @fratiijderi


    1. Ok, deci povestea cu necurăția rituală cade. Aștept alt motiv pentru ziua a opta!

    Adica de ce cade? Pentru ca asa ati pontificat dvs.?


    2. După ziua a șaptea urmează ziua a opta. Așa e natural. Eu doar îi spuneam lui AG de ce a doua săptămână (și următoarele, dar e irelevant) nu mai este împărțită pe zile ÎN TEXT, ca artefact literar. Și anume pentru că orice ține de cultură (în jargonul dvs. RR) e reversibil și nu are cum să apară peste noapte.

    Da? Foarte destept, nu am ce spune! Dar daca “a doua săptămână (și următoarele, dar e irelevant)” sunt ziua a opta, de ce zilele din prima saptamina nu sunt si ele saptamini urmate de alte saptamini asa incit, cite zile sunt si ce zile sunt, totul este irelevant? Dupa jargonul meu, RR apare doar in capitolul 3 cind Eva si Adam maninca din pomul cunoasterii binelui si raului dovedind ca incep sa-si foloseasca gindirea si creaza sorturile alea de frunze care constituie primul element ce apartine la RR deoarece este primul lucru pe care il fac oamenii si nu Dumnezeu deoarece ceea ce apartine la RR este exclusiv ceea ce fac oamenii. Daca vreti sa folositi jargonul meu (pe care in discutii il evit), intrucit circumciziunea este ceva facut de oameni, este facuta cu un scop si ca atare apartine la RR, or eu prezint un “reason” pentru care era facuta si la 13 ani, si si de ce autorii Bibliei o modifica pentru a fi facuta la 8 zile. Intrucit explicatia dvs. ca este pregatire pentru casatorie nu are sens nici cind este facuta la 8 zile dar cu atit mai mult cind este facuta la 13 ani cind atit barbatul cit si femeia sunt mutilati tocmai la organele implicate in relatiile intime si deci sa nu poata savura relatia. Deci dvs., pentru ca nu sunteti popa si blidul va vine din alta parte decit de la biserica, ramineti totdeauna la TEXT pentru ca este artefact literar si stiti ca este ziua a opta chiar daca pot fi si saptamini, pe cind noi popii, pentru ca ne temem sa nu ni se ia blidul, nici nu ne uitam la TEXT ci spunem doar ceea ce ne pun in gura cei ce ne dau blidul. Cu privire la Frezer, da ala este manual de doctrine al antropologiei si daca nu l-ati citit, aveti o lacuna importanta in ce priveste arheologia ideilor. Daca va intereseaza doar taboo-urile legate de taieri si ciopirtiri, puteti consulta tabla de materii dar eu va recomand sa cititi cartea in intregime si cu atentie ca sa intelegeti de unde va vin ideile cu privire la aceste “ritualuri” care stau la baza tuturor “culturilor” si exprima aceleasi lucruri, iar daca nu de la Frezer v-ati luat dvs. ideile, de la el si le-au luat aia pe care ii papagaliciti dvs. Eu mi-am facut temele si v-am citit manualul de doctrine si este de datoria dvs., ca enorias zelos, sa va studiati textul sacru scris de “pana inspirata” a lui popa Frezer.

    • fratiijderi on 04/08/2017 at 10:53 am

    @ Aurel Ionică

    1. Nu. Pentru că nu găsim nicio necurăție rituală de șapte zile pe vremea lui Avraam sau a lui Moise.

    2. Nu am spus că a doua săptămână e ziua a opta, ci că ziua a opta e ziua a opta, ceea ce e o tautologie. Am mai spus de ce cred că a doua săptămână nu e împărțită pe zile.

    3. Aici e cartea, cel care afirmă are obligația să demonstreze. Am căutat-o special să fie searchable pdf, ca să nu vă ascundeți după lungimea cărții sau fișele de lectură. Aștept dovezile…

  55. @fratiijderi


    3. Aici e cartea, cel care afirmă are obligația să demonstreze. Am căutat-o special să fie searchable pdf, ca să nu vă ascundeți după lungimea cărții sau fișele de lectură. Aștept dovezile…

    Un neam preacurvar si lenes cere o referinta, dar nu i se va da o alta referinta decit tabla de materii. Cine are ochi si este in stare sa citeasca, sa priceapa.

    • fratiijderi on 05/08/2017 at 5:06 am

    @ Aurel Ionică

    Nu merge. Cel care afirmă că între ceva și altceva există o legătură, filiație, îndatorare etc. TREBUIE să dovedească.

    Eu am zis că povestea coastei și circumcizia sunt legate intenționat de autor.

    Am mai zis că, spre deosebire de animale, oamenii nu intră în călduri, deci sexualitatea și înmulțirea trebuie educate.

    Și am mai zis că atât apariția circumciziei (indiferent unde), cât și episodul cu Avraam și circumcizia au legătură cu înmulțirea și proprietatea, nu cu războiul.

    Aștept dovezile că vreuna dintre ideile asta vin din Frazer. Dacă nu văd citatele puse în paralel cu afirmațiile mele, considerăm discuția încheiată și, precum în cazul Melchisedec, n-ați fost în stare să vă susțineți punctul de vedere. Nu e o tragedie, dar trebuie să învățați să recunoașteți când fușeriți ceva.

  56. @fratiijderi
    Am recitit cartea cu pricina de citeva ori cu atentie si nu numai ca nu am gasit nici o idee de-a dvs. in ea, dar nici macar vreo asemanare, asa ca tot ce spuneti este clar ca este scos din propria palarie si ar fi o mare insulta ca cineva sa suspecteze ca ati fi contaminat cu vreo idee luata de la altii.

    • fratiijderi on 05/08/2017 at 4:00 pm

    @ Aurel Ionică

    Bun, deci nu vă e greu să dați un (unul singur) exemplu.

    • Adrian Titaru on 06/08/2017 at 4:05 pm

    @Aurel Ionica
    Da, aveți perfectă dreptate, pare că trăim într-o lume virtuală unde avem impresia că înțelegem totul dar de fapt……
    Am observat totuși o diferență între istorico-criticii atei și cei creștini să zicem, nu știu dacă mă exprim prea corect , cei din urmă sunt mai moderați, mai respectuoși totuși, ca Bart Ehrman (ca să dau un exemplu) deși el se ocupă doar cu noul testament și apocrifele, (sunt sigur că nici pe el nu-l simpatizați, hahaha), priviți lucrurile din unghiuri diferite.
    În schimb cei amintiți de dvs în frunte cu Mircea Eliade, întradevăr, sunt niște miștocari, nu sunt în măsură să-i cataloghez eu dar cred că ei, criticii atei care spuneți că se cred deștepți, îți dau senzația că nu înțeleg nici textul biblic și cu atât mai puțin mitologiile.
    Am citit și eu mitologie mesopotamiană, egipteană, greacă, arheologie, istorie, dar repet, nu sunt în măsură să interpretez, pentru asta vă ascult pe unul ca dumneavoastră.
    Am să încerc să urmăresc mai mult articolele dvs deși le aveți în engleză, am citit ceva cu un traducător dar nu era chiar performant, sper să găsesc unul mai bun și să le citesc în spaniolă.

    • Adrian Titaru on 06/08/2017 at 4:16 pm

    scuze, era pt “6”, nu pt aici!

  57. “Nu știam că sunteți progresist…”

    Păi nici eu nu știam. Si ce înseamnă “progresist”, că eu nici la școala de camionagii n-am fost (I have been endowed with that skill, naturally)? 🙂

    • fratiijderi on 13/08/2017 at 3:19 pm

    @ Adrian Ghitta

    Mai pun o dată citatul: „acolo este in contextul legamantului, concept care depaseste invatatura incipienta cu privire la origini din Geneza”.

    Luminarea în creștere este baza progresismului.

    Ce-i ăla? Este unul dintre cele patru brațe ale râului ce iese din grădina din Eden. Este ideologia dominantă astăzi, de fapt noua religie a luminaților, o poveste moșmondită de marchizul de Condorcet și apoi de Comte. Dar pe lumea asta există doar patru religii posibile, iar Progresismul e una dintre ele. Celelalte sunt Catastrofismul, Meliorismul și Imuabilismul.

Leave a Reply