Moise si ideologia puterii – 8

6 comments

Skip to comment form

  1. Adrian Ghitta
    Cu siguranță v-ați propus să dezbateți textul biblic în primul rând și se vede că aveți numai experți în domeniu, vă felicit pt inițiativa dvs, cred că biserica în general ar avea nevoie de asemenea dezbateri.
    Fac o sugestie, desigur, nu tre să țineți cont de un ignorant ca mine (cel mult un învățăcel), ar fi interesant de discutat de exemplu povestea lui Ghilgameș sau Enuma Elish, codul lui Hamurabi sau cartea morților, astea sunt destul de cunoscute sau ar trebui să fie, sunt sigur că domnii profesori cunosc aceste, mituri, legi, etc, s-au amintit ceva probabil în treacăt dar destul de vag, doar aluzii.
    Ce vroiau să transmită anticii cu poemele astea, ce înțelegeau ei? Ce înțelegem noi astăzi, ce ar trebui să înțelegem? Au vreo legătură cu textul genezei, a bibliei ? E o producție pur proprie exclusivă a iudeilor? Ce-or fi înțeles erudiții iudei când le-au citit, mi-ar fi greu să cred că nu au citit nicio “carte” din biblioteca lui Ashurbanipal.
    Iar o s-o iau peste bot de la dl. Aurel dar cred că dacă s-ar pune în discuție și astea, probabil am înțelege și mai bine o parte din textul biblic!
    Dl. Florin Lăiu spune că magia, vrăjitoria, este condamnată în biblie de parcă asta ar fi ceva foarte extraordinar, vă aduc aminte că în codul lui Hamurabi deasemeni era pedepsită vrăjitoria și spune și care era pedeapsa.
    Alt exemplu din codul lui Hamurabi ca să facem o comparație cu textul biblic: În biblie de exemplu spune că dacă fratele tău ți s-a îndatorat și nu poate plăti, să lucreze la tine șase ani și al șaptelea să-i dai drumul, în codul lui Hamurabi spune că dacă fratele tău ți se îndatorează, să lucreze trei ani și al patrulea să-i dai drumul, sunt foarte multe similitudini, unele erau mai aspre la israeliți, altele erau mai aspre la babilonieni.
    Consider că ar fi important să se discute direct aceste lucruri pentru că sunt izbitor de asemănătoare cu Biblia și sunt mult anterioare bibliei. E necesar așa ceva dacă dorim să căutăm cu adevărat cum au stat și cum stau lucrurile pentru că dacă nu, totul rămâne doar la comentarii teologice care de multe ori sunt subiective, îmi pare rău. Florin Laiu a spus într-o emisiune că da, legile alea erau mai demult și nu era ceva nou …….,vreau să spun că asta nu merge, dacă dumnealui e literalist, păi Biblia spune clar că Dumnezeu le-a dat el direct sau prin Moise, oricine citește Biblia, crede că așa ceva nu mai are nimeni și nu a avut nici înainte nici după.
    Dacă Dumnezeu a dat legea pe Sinai, ce caută astea în carte morților? Apoi conceptul de judecată deasemeni din cartea morților e atât de familiară cu cea biblică!! Aș putea să vă dau multe exemple concrete. Dacă s-ar discuta toate astea și suntem sinceri, vom ajunge la concluzia că de fapt Dumnezeu nu are aproape nimic deosebit, nimic exclusiv pt Israel față de celelalte popoare. Din ce am mai studiat și eu așa ca amator, doar închinarea la un singur Dumnezeu (monoteismul) și sabatul nu le găsesc explicații extrabiblice obiective, dar în rest…..nimic deosebit, nimic exclusiv.
    Acum, ca să-mi dau și eu cu părerea despre cel puțin un punct din emisiunea de față, aș spune că cea ce văd eu la prima vedere în episodul cu toiegele transformate în șerpi, nu e altceva decât o joacă de copii. Dumnezeu este luat prin surprindere ca și în alte ocazii, așa cum în alte ocazii i-a părut rău că l-a făcut pe om pe fața pământului, pe urmă i-a părut rău că a adus potopul, așa și de data asta este surprins, îi spune lui Moise, mergi în Egipt și o să vezi ce miracol ingenios am să fac Eu, se duce Moise cu Aron care aruncă toiagul înaintea lui Faraon, se preface în șarpe și hopaaa, fac și vrăjitorii același lucru, Dumnezeu rămâne surprins, nu mai știe pe unde să scoată mâneca, iar …..scriitorul foarte ingenios ca și în alte ocazii…..da, dar șarpele lui Aron i-au păpat pe ceilalți.
    Urmează alte plăgi, următoarele două le reproduc și vrăjitorii, deci trei în total, a patra nu mai merge, să faci șerpi, broaște….asta da, e ușor, dar ce s-au gândit autorul, hai că păduchi n-o să mai faceți voi! Datorită informației și înțelegerii care o avem la ora actuală, din ce în ce mai puțini sunt “capabili” să priceapă că toate întâmplările astea au fost reale.
    Sunt deacord și-mi place felul în care Florin Lăiu apără paradigma biblică literalistă și creștinismul nu v-a rezista altfel, este clar, dar paradigma respectivă rezistă doar dacă o mulțime de oameni sunt total ignoranți față de orice altceva și față de orice alte argumente, din păcate pentru mastodontul de tocat bani care se autodezintegrează cu fiecare zi care trece, clasa respectivă se subțiază din ce în ce mai mult.

    • Andrei on 08/08/2017 at 5:31 pm

    In order to save words (and possibly others’ feelings), I only want to ask one question: when can we expect Dr. Ionica’s paraphrase of the Bible? Is he planning on putting together a new and complete text interpretation of what he thinks the Bible says?

    If not, I think it might be a worthwhile effort. If/when it’s published, many more experts and amateurs could read it and thus truly begin a large-scale debate, if this is what he really desires.

    Thanks for continuing to post these videos. I learn something new from each one.

  2. @Adrian Titaru
    Ghilgames si Enuma Elis, inclusiv potopul, precum si mitologia greaca, eu le discut in articolul despre demitologizarea mitologiei. Cred ca Dl. Adrian ar trebui sa planifice o serie de dezbateri si pe marginea acelui articol si cred ca dinsul si-a notat sugestia dvs.

  3. @andrei
    Yes, Andrew, I plan to offer a new interpretation of the Bible and not a paraphrase. After it has been discredited by the fundamentalists and has been ridiculed by “critical” scholars, the Bible is going to be not only relevant today, but the most profound book that has ever been written. Do you have any problem with that because even professed atheists do, without mentioning “critical” scholars.

    • andreigbs on 08/08/2017 at 10:20 pm

    @ Aurel Ionica

    “Do you have any problem with that because even professed atheists do, without mentioning “critical” scholars.”

    I’ve no problem with it, if that’s what you want to spend your gifts of time, energy and intellect on doing. I’m sure you’re looking forward to seeing it completed and then perhaps we’ll see what many others think.

    Just don’t be surprised at the responses you’re likely to receive. Until then, I’ll follow the posts here and while I don’t have much to add, I enjoy the debates.

    I wish you the best of luck.

  4. @Adrian Titaru


    Consider că ar fi important să se discute direct aceste lucruri pentru că sunt izbitor de asemănătoare cu Biblia și sunt mult anterioare bibliei.

    Problema nu este ca in Biblie se gasesc lucruri care se gasesc si in alte scrieri antice, ci problema este ca in Biblie se gasesc lucruri care nu se gasesc in nici o alta scriere, iar ceea ce a deranjat la Biblie dintotdeauna au fost tocmai lucrurile alea care nu se gasesc nici unde altundeva. Pe “critici” ii deranjeaza ca acele lucruri sunt acolo in Biblie si fac tot posibilul sa le bage sub preș, iar pe fundamentalisti ii deranjeaza ca li le arati si le dau peste cap crezurile. Asa se face ca eu primesc șuturi in fund de la toti, chiar si de la atei.

Leave a Reply