Jeff Sessions și Romani 13:1

Trebuie sa spun din start ca, fiind un emigrant roman in Statele Unite ale Americii, este posibil ca opinia pe care o exprim in acest articol sa fie mai subiectiva decat mi-ar place sa recunosc. Dar politica administratiei Trump implementata de procurorul general Jeff Sessions de “zero toleranta” in chestiuni de imigratie este un subiect “fierbinte” care genereaza un spectru larg si confuz de sentimente si atitudini, atat pe plan intern cat si international, culminand cu avalansa de comentarii negative la remarca lui Sessions de joi, acum doua zile, cand a citat Romani 13:1 in sprijinul politicii de imigratie.

In opinia mea, Jeff Session nu este un prost. Sunt sigur ca nu-i sunt straine apelurile la autoritate pe baza Bibliei. Au facut-o nazistii, negutatorii de sclavi, impotrivitorii revolutiei americane, si nu in ultimul rand, despotii si preotii tuturor timpurilor. Care sunt motivele lui Sessions? Sa fie el atat de naiv incat sa se inscrie de bunavoie pe lista celor pe care istoria ii condamna pe buna dreptate? Contrar comentatorilor “de stanga”, in opinia carora Sessions nu face altceva decat ceea ce au facut si altii inaintea lui, adica foloseste textele apostolului Pavel intr-o maniera mai mult sau mai putin abuziva, as crede mai degraba ca Sessions isi da seama ca ratiunea nu este de ajuns, nu este un element eficient in ce priveste controlul populatiei “crestine”, si atunci le “serveste” o lectie la care populatia este dispusa sa plece urechea, asa cum este dispusa sa-si plece capul in fata autoritatii eclesiastice.

In discursul ținut in Pennsylvania, înainte de a aduce argumentul bazat pe Romani 13:1, Sessions spune ca in mod normal trebuie sa fie de ajuns abordarea “logica” in înțelegerea prevederilor legii emigrației. Sa fim clari, aceste legi nu sunt opera lui Trump sau a Guvernului actual dominat de Republicani. Trump nu face altceva decât sa pună in aplicare legi pre-existente care au fost neglijate timp de ani de zile. Cand Sessions spune ca e “normal” sau “logic” ca încălcarea legii este urmată de pedeapsa specificata in lege, Sessions nu se referă la logica formala ci la bunul simt. Orice țara are reglementări cu privire la imigrație. Nu intra oricine, oricand, si oricum in Canada, Australia, Suedia, sau România, nu-i asa? De ce ar intra in Statele Unite? Dar in timp ce democrații si stângiștii fac scandal cand fundamentaliștii islamici se folosesc de copii, fie ca scut viu pentru a-si proteja pielea degenerata, fie pentru atentate in care copiii își pierd viața (ceea ce si eu condamn), pe de alta parte nu vad nici o problema cand cei care asaltează ilegal granița Statelor Unite se folosesc de copii pentru ca știu ca opinia publica este sensibilă la suferința copiilor. Criminali nu sunt Trump, Sessions sau Guvernul, ci sunt acei adulti care forțează intrarea intr-o țara impotriva legii folosindu-se de copii ca garanție a scutirii de responsabilitate juridică. A separa pe copii de părinții care pe drept trebuie sa suporte consecințele actelor premeditate, nu înseamnă un abuz, asa cum copiii care, abuzați fiind de părinți, sunt luați sub protecția statului, au șanse mai bune la un viitor liber.

Am “fugit” din România pe timpul socialismului, tarandu-ma uneori pe coate si genunchi pentru a trece granița si a-mi salva viața si libertatea. Am lăsat acasă un fiu de șapte ani si o fetița de trei luni. Pentru trecerea ilegală a frontierei (in Yugoslavia am fost prins înainte de a ajunge in lagărul ONU) am făcut închisoare in Zrenjanin. Cum mi-ar fi stat sa fi luat familia cu mine sau măcar fiul de șapte ani pentru a primi un tratament mai blajin sau a forța consulatul american sa-mi ofere azilul politic?

Sessions, șeful Departamentului Justiției, deși este un metodist din statul Alabama, este un om al legii care a fost judecător pentru mulți ani. El știe mai bine decât alții ca influența Bibliei in elaborarea Constituției este minimala in cel mai bun caz. Dar folosește textul lui Pavel din Romani pentru ca, lăsând la o parte critica irațională a Democraților, unii lideri religioși s-au alăturat ideologiei “de stânga”. Care este motivul ca lideri ca Franklin Graham, care a fost de fapt un susținător al lui Trump, se exprima impotriva acestei politici de imigratie? Banii, acesta este adevăratul motiv. Suferința copiilor, de care sunt vinovați părinții, da?, sensibilizează opinia publica. Dacă opinia publica este impotriva acestei politici, atunci liderii religioși evanghelici trebuie sa demonstreze ca “le pasa” de turma pentru a nu pierde suportul lor financiar, dar asta nu este decât ipocrizie. Si acestora li se adresează Sessions, ca unii care pun prea puțin preț pe rațiune si legislația seculara. Pentru ei, se pare, doar argumente din Biblie au greutate. Ca Pavel bate câmpii cand vorbește de “autoritatea statului care vine de la Dumnezeu” acești lideri nu pricep prea multe, ori dimpotrivă, ca unii care își asuma propria autoritate ecleziastica pe baze divine, ei nu pot acum sa refuze argumentul lui Sessions. “Câinii latră, dar ursul merge pe uliță”.

9 comments

Skip to comment form

  1. Vă invit să-i aplicați tratamentul prescris în Romani 13 ipocritului care l-a prescris altora.

  2. Lamuriți-mă vă rog. Eu am spus că ipocriți sunt liderii religioși evanghelici care pentru interese financiare joacă rolul de simpatizanți ai familiilor de emigranți. Iar Sessions, care nu e omul religiei chiar dacă e metodist din sud, ci al legii, își dă seama că la evanghelici se prind mai repede argumentele biblice decât cele raționale. Am mai spus și că “Pavel bate câmpii” cu autoritatea asta “de sus”. Unde am greșit?

  3. Eu doar vă atrăgeam atenția asupra felului în care, dacă ții la un pic de coerență, ești obligat să-i aplici ipocritului (Pavel, așa cu ne este descris de Faptele Apostolilor, dacă n-am fost destul de clar) tratamentul prescris de el însuși: a fost ucis de o stăpânire de la Dumnezeu? Da! Zice el „Dar, daca faci raul, teme-te, caci nu degeaba poarta sabia. El este in slujba lui Dumnezeu, ca sa-L razbune si sa pedepseasca pe cel ce face rau.”? Zice! Deci…

  4. Pai, cu asta sunt și am fost de acord. Nu m-am ocupat în mod special de Pavel, dar am amintit ca evanghelicii nu țin cont de faptul ca el bate câmpii. Și în ciuda faptului ca mai toate comentariile la adresa lui Sessions, fie din stânga sau din dreapta, sunt negative, cum că se folosește de Biblie pentru a apăra o politică de stat, eu cred ca Sessions face exact ce ați recomandat, fiind ironic la adresa ipocriziei evanghelicilor prin invocarea textului din Romani.

  5. Mă îndoiesc că omul ăla are chiar atât de mult umor. Dacă ar avea, s-ar propti tare pe labele dinapoi și și-ar azvârli cât colo roba și ciocănelul și s-ar apuca de muncă cinstită…

  6. “s-ar propti tare pe labele dinapoi”

    LOL

    • Andrei Besleaga on 18/06/2018 at 4:38 pm

    http://dailycaller.com/2018/06/18/angel-moms-border-separation/

    One commenter: “The Democrats revealed how they really feel about American citizens when they shut down our government in February over DACA amnesty for illegals.”

    Don’t worry about Sessions, he knows what he’s doing.

  7. Trump wouldn’t have had a problem with DACA if Dems also agreed on the wall.

    • Andrei Besleaga on 18/06/2018 at 5:17 pm

    He’s playing them like a fiddle. He knew they wouldn’t agree to his requests, that’s why he tied the Wall to them.

    They failed miserably and continue to fail today. The midterm elections are going to be disastrous for them and they have no idea.

Leave a Reply